Hunedoara: Taximetriştii sunt controlaţi la taxa de DJ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă pun muzică în maşină clienţilor, legea obligă şoferii de taxi să plătească 35 de lei lunar.

În perioada imediat următoare, taximetriştilor hunedoreni li se pregătesc o serie de controale făcute de poliţişti, care vor verifica dacă aceştia au achitat controversata taxă de drepturi de autor. Este vorba de o lege apărută în 1996, care prevede că un taximetrist care porneşte casetofonul, pentru a-şi delecta clientul cu o melodie, trebuie să plătească taxe pentru drepturi de autor. 

„Fiecare taximetrist care deţine un radiocasetofon în maşină trebuie să plătească 35 de lei pe lună, plus TVA. Dreptul de autor este un drept privat, garantat de Constituţie şi nu o taxă”, spune Gheorghe Strătilă, inspector judeţean în cadrul Uniunii Compozitorilor şi Muzicololgilor din România. Acesta a mai arătat că această taxă, dar sub o altă formă, există şi în alte state membre UE, iar amenda pe care o vor plăti cei care nu se conformează este de 10.000 de lei.

Sunt revoltaţi de taxă


„Guvernanţii noştri au înnebunit de tot. Păi eu plătesc la taxe de mă doare capul. Nu sunt în stare să ne ofere nişte locuri de parcare adecvate şi acum îmi cer să plătesc taxă pe muzică. Nu ştiu ce să zic. E o nebunie, dar o voi plăti că nu am chef să plătesc amenzi”, spune Florin.  Pentru Costel, un taximetrist din Deva, lucrurile sunt foarte simple. „Domule, eu am vorbit cu avocatul meu. Ăsta, care e un tip foarte deştept, mi-a explicat clar că nu trebuie să plătesc nimic. Şi asta pentru că, taxa de care vorbesc ei, e achitată în momentul în care am plătit CD-Playerul. Aşa că n-au decât să mă scutească”, concluzionează Costel. Pentru Ioan, taximetrist cu vechi state de plată, această lege are o serie de non-sensuri.

Refuză să se conformeze

„Vreau să ştiu şi eu cum dovedeşte poliţistul, atunci când mă opreşte, că am pus muzică clientului. Eu muzica o pornesc pentru delectarea mea. Nu plătesc nimic. Să se ocupe de piraţii de taxi care fac bani la negru, nu de mine, un amărât care abia trăieşte de azi pe mâine”, spune supărat Ioan. Potrivit lui Bogdan Niţu, purtător de cuvânt în cadrul IPJ Hunedoara, poliţiştii vor începe controalele cât mai curând.

„Este o lege care trebuie aplicată. Nu este greu să dovedim dacă un taximetrist foloseşte muzica în scop ambiental. Oricând, un poliţist sub acoperire va putea lua un taxi şi îi va cere şoferului să-i pună o melodie. Iar amenzile, în acest caz sunt foarte mari. Mai mult, este vorba de o infracţiune care intră sub incidenţa Codului Penal”, a declarat Niţu.


image

Fiecare taximetrist care deţine un radio-casetofon în maşină trebuie să plătească 35 de lei pe lună

image


Gheorghe Strătilă, inspector judeţean UCMR

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite