Hunedoara: Piaţa imobiliară trăieşte din închirieri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Achiziţiile de apartamente au devenit o raritate în judeţ.

Hunedorenii preferă să-şi plaseze banii în depozite bancare, în loc să cumpere locuinţe.

Potrivit agenţilor imobiliari din judeţul Hunedoara, numărul tranzacţiilor imobiliare tinde către zero. Practic, nimeni nu mai reuşeşte să  vândă nimic deşi există un număr mare de oferte.  Principalul motiv îl constituie lipsa lichidităţilor şi stoparea creditării.

O garsonieră pe lună


„Până anul trecut, cel mai important motor al pieţei imobiliare a fost creditarea. Ori, în condiţiile actuale, când băncile au devenit foarte reticiente în acordarea creditelor, totul s-a prăbuşit. La ora actuală, agenţiile imobiliare trăiesc din închirieri de apartamente. Preţurile au mai scăzut,  dar nu suficient de mult pentru a atrage clienţii. Un apartament pe care anul trecut îl vindeam cu 50.000 de euro, acum abia mai poate fi tranzacţionat cu 40.000 de euro.  Din ianuarie, nu am vândut niciun apartament, ci doar trei garsoniere”, a declarat pentru Adevaărul de Seară, Mircea Rinder, directorul unei agentii imobiliare din Deva.

Depozitul bancar a devenit mai atractiv decât investiţia imobiliară. “ E mai rentabil aşa, în condiţiile în care beneficiază de dobânzi anuale de 15 la sută, la o rată a inflaţiei de aproximativ 6 la sută“, afirmă Mihai Dragnea, administrator agenţie. Nici preţurile terenurilor nu au înregistrat scăderi semnificative. În prezent,  preţul unui metru pătrat de teren în Deva este cuprins între 20 si 35 de euro.

Variantă
Depozitele bancare sunt mai tentante decât piaţa imobiliară


cifre

40 de mii de euro
Este preţul actual al unui apartament care costa anul trecut 50.000 de euro.

15 procente
Ieftinirea preţurilor la apartamente în Deva comparativ cu anul trecut.

20-35 de euro
Este preţul unui metru pătrat de teren în intravilan, Deva.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite