Hunedoara: Pera Bulz, taragotistul preşedinţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De-a lungul carierei sale, Pera Bulz, taragotistul din Vaţa de Jos, a ajuns atât de vestit încât a cântat pentru Ceauşescu, Iliescu şi Traian Băsescu

Profil
Născut - 02.08.1946
Educaţie - şcoala de maiştri
Experienţă - maistru şi rapsod popular
Familiecăsătorit, un copil

Pentru hunedoreanul Pera Bulz, taragotul este o moştenire de familie. Şi asta pentru că, de-a lungul timpului, în familia sa, a existat întotdeauna un taragotist. „M-am născut în aceeaşi casă cu părintele Arsenie Boca, marele luptător anticomunist, care mi-era unchi. Acesta a plecat de-acasă când eram foarte mic. Era urmărit de Securitate şi nu dorea să provoace necazuri familiei”, povesteşte, cu admiraţie, hunedoreanul.

S-a supărat pe vioară

În viaţa lui nea Pera şcoala şi muzica au avut o mare importanţă. „În clasa a patra a venit un învăţător, pe nume Buzaş, un adevăra meseriaş al viorii. Pe atunci se organizau tot felul de concursuri muzicale. La Vaţa de Jos, în clasele mai mari, la o repetiţie, s-a rupt o coardă de la vioară şi m-a pleznit peste faţă. Atunci m-am «supărat» pe vioară şi m-am apucat de clarinet. Îmi făcuse tata unul dintr-o ţeavă şi o pâlnie. Acel clarinet, pe care am învăţat să cânt, îl mai am şi acum”, povesteşte zâmbind, Pera Bulz.

Muzica de la Tătărăşti

În comuna Vaţa de Jos au fost tot timpul buni suflători. Pe aceştia i-a auzit şi Pera Bulz şi, de atunci, şi-a descoperit marea dragoste: taragotul. „În clasa a şaptea tot tata mi-a cumpărat un taragot din lemn, care avea o tonalitate foarte frumoasă. Cu acest instrument am participat la numeroase concursuri şi am câştigat o mulţime de premii” spune rapsodul. În 1966, Pera Bulz a avut prima apariţie la radio, iar în 1974 a debutat pe micul ecran.

De la Ceauşescu până la Băsescu

Odată ajuns cunoscut, Pera Bulz a început să fie invitat să cânte pentru potentaţii vremurilor. „I-am cântat lui Alexandru Drăghici, care era ministru de interne, la Valea Lungă, la o cabană. La intrarea în sală am fost controlaţi până la piele. La acea sindrofie am băut „marmeladă” de vin cu sifon”, îşi continuă nea Pera şirul amintirilor. De altfel, taraful de la Vaţa era foarte cunoscut şi trebuia să fie prezent la toate venirile lui Ceauşescu în judeţ. „La ultima vizită în judeţ  lui Ceauşescu trebuia să-l aşteptăm pe peronul gării din Petroşani. Eram peste 50 de inşi în taraf. La un moment dat, Elena Ceauşescu scoate capul pe geam, ne vede şi spune: «Nicule, uite-i pe ţăranii ăia frumoşi!»,”, povesteşte Pera Bulz. Pe vremea FDSN, taragotistul hunedorean a cântat pentru Ion Iliescu, Adrian Năstase şi Nicolae Văcăroiu.

„Cu regretatul Drăgan Muntean i-am cântat şi lui Emil Constantinescu. Lui Traian Băsescu i-am cântat la Simeria, când era în campanie electorală. Şi la prinţul Paul am fost să cântăm”, a mai spus artistul.

Întrebări şi răspunsuri
Există cineva în familie care va continua această tradiţie?
Da. Am un fiu, Jenel, tot taragotist, care-mi calcă pe urme. Dar marea mea bucurie este nepotul nostru, care are calităţi reale de solist vocal. Oricum, este foarte important ca familia să te susţină pentru a reuşi. Pe mine, soţia m-a sprijinit tot timpul. Nu ajungeam unde sunt fără sprijinul ei. De aceea, fac şi eu acum acelaşi lucru cu oricine din familie care încearcă să-şi facă un nume în folclorul românesc.

Cu ce vă umpleţi timpul liber?
Acum, ca pensionar, mă mai ocup şi de cele de pe lângă casă. Am deschis o mică pensiune agroturistică, unde îmi vin prietenii şi cu care mai stăm la câte un pahar de vinars, dar nu uit nici de agricultură. De altfel, pe lângă muzică, mai am două pasiuni: tractoarele şi animalele. Dar tot muzica e viaţa mea. Pentru mine este o plăcere să cânt. De multe ori pierd ore în şir rememorând cele mai frumoase zile ale vieţii de artist. Alături de taraf am cântat în toată lumea, începând cu Austria, Suedia, Franţa, Danemarca sau Vietnam.

Ce-i place
Dincolo de taragot, agricultură şi tractoare, taragotistul hunedorean Pera Bulz apreciază foarte mult omenia şi prietenia. „Mă duc oriunde sunt invitat, dar de cele mai multe ori îmi vizitez numeroşii prieteni pe care îi am. Prietenia şi omenia fac mai mult decât orice”, crede Pera Bulz.

Ce nu-i place
Artistul detestă să cânte manele. „Nu cânt manele, dar sunt deschis la orice colaborare în ceea ce priveşte
folclorul autentic. Din cântat, dacă te ţii de el, ca de orice lucru serios, poţi trăi decent”. Pera Bulz nu suportă nici oamenii făţarnici şi mincinoşi.

Societate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite