Hunedoara: Paşte catolic în tot Banatul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Iepuraşul a lăsat, în noaptea care a trecut, cadouri pentru toţi cei care au fost cuminţi. Credincioşii catolici ciocnesc astăzi ouă roşii, mănâncă drob de miel şi se stropesc cu parfum.

Obiceiurile pascale nu diferă foarte mult de la ortodocşi la catolici, astfel că şi cei care sărbătoresc astăzi Paştele vopsesc ouă şi mănâncă drob de miel. Dacă majoritatea catolicilor preferă doar ouăle roşii, tradiţia s-a modificat în ultimii ani şi multe familii pun pe masă ouă galbene, albastre sau chiar verzi. „În unele familii, o parte din ouă se vopsesc în negru, în memoria sufletelor celor răposaţi. Există şi credinţa că, dacă se ciocnesc ouă în numele celor dispăruţi, aceştia vor afla că pe Pământ a venit Paştele şi se vor bucura”, a declarat Ibolya Fodor, hunedoreancă.

Iepuraşul aduce haine
Un alt obicei catolic este stropitul. La început se folosea apa, simbol al purificării. Între timp, tradiţia s-a transformat în stropit cu parfum.
De asemenea, în această dimineaţă familiile catolice au dus la biserică un coş plin cu ouă roşii, cozonac, vin, prăjituri şi carne de miel. Tot în această dimineaţă, înainte de micul dejun, toţii membrii familiei se spală pe faţă cu apa în care, mai devreme, a fost pus un ban de argint şi un ou roşu. Şi la catolici, ca şi la ortodocşi, după amiază se ţine o slujbă specială, denumită şi „A doua Înviere”.
La această slujbă, Evanghelia se citeşte în mai multe limbi. Iepuraşul vine şi la catolici cu multe daruri pentru copii. Şi, pentru că în trecut exista obiceiul ca în ziua de Paşte să se poarte haine noi, în noaptea trecută Iepuraşul a adus haine noi micuţilor catolici.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite