Hunedoara: PORTRET / Eugen Godineştean, expert în hoţi şi criminali

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hunedoara: PORTRET / Eugen Godineştean, expert în hoţi şi criminali
Hunedoara: PORTRET / Eugen Godineştean, expert în hoţi şi criminali

„Domnul Godi”, cum îi spun colegii,  semnează condica la poliţie din 1983. Este unul dintre cei care l-au capturat pe autorul dublului asasinat de pe strada 6 Martie.

Profil

Nascut. 12 ianuarie 1963.
Studii. Şcoala Militară Câmpina, promoţia 1983.
Familie. Căsătorit, un copil.

O crimă odioasă a oripilat Deva în toamna anului 1985. Doi medici, pensionari, au fost ucişi şi jefuiţi  în casa lor de pe strada 6 Martie. Înainte de a muri, cei doi bătrâni au fost torturaţi pentru a spune unde îşi ţin banii şi bijuteriile.

„Lumea era speriată, tot oraşul vorbea. Am fost unul din cei trei poliţiştii căruia i-a fost repartizat cazul. L-am capturat pe criminal, poreclit Chinezul, în fostul Hotel Dacia. Am fost informaţi că o persoană a lăsat 100 de lei la restaurant, pentru o consumaţie ce valora doar 25 de lei. În urma investigaţiilor ne-am dat seama că banii clientului proveneau din casa celor doi medici. L-am arestat imediat. Şi-a recunoscut crimele. A fost condamnat la moarte şi executat la un an după arestare”, îşi aminteşte Eugen.

În lunga sa carieră, hunedoreanul a avut de-a face cu toată gama de infractori. Poliţistul este o adevărată enciclopedie a metodelor de furat. „Sunt zeci, poate sute de moduri de operare, în furturi şi spargeri. Înainte de 1989, pe vremea când tatăl meu lucra în Miliţie, se fura cu pisica. Animalul se prindea cu ghearele de rufele spre care îl arunca hoţul şi trăgea în cădere tot ce prindea, pături, perne, plapumi. Sunt apoi metode ale furtului din buzunare.  Există metoda «la înghesuială», sau metoda  «prin scuturare» când hoţul, foarte volubil, pune mâna pe victimă, o scutură amical, ca aceasta să nu simtă când este uşurată de bani. Mai nou, se fură de la distanţă cu telefonul celular”, spune poliţistul.

Fostele prostituate, azi doamne respectate

Criminalistul este de părere că indiferent de tipul de încuietoare  pe care o găseşte în cale, un spărgător de locuinţe „profesionist” deschide orice uşă în maxim 30 de secunde.

Eugen Godineştean cunoaşte foarte bine lumea interlopă a Devei de dinainte de 1989. „Mulţi s-au retras din activitatea ilegală şi acum îşi văd de treaba lor.  Chiar şi fostele prostituate care gravitau în acei ani în jurul hotelurilor unde se cazau cetăţeni străini sunt azi doamne respectate, unele cu nepoţi, altele cu o avere considerabilă”, spune poliţistul.

„Nu i-aţi atins destul!”

Diferenţa dintre munca de miliţian şi cea de poliţist se simte pe mai multe planuri. „Miliţianul era atunci mult mai mult susţinut în munca sa de comunitate decât poliţistul acum. Îmi aduc aminte că erau infractori care  reclamau la Partid înainte de `89 că au fost agresaţi în secţiile de miliţie. După ce prezentam oficialilor de atunci cazierul acestora, crime, violuri, tâlhării, de obicei răspundeau cu «Tovarăşi, cred că nu i-aţi atins destul!»”.

Intrebări şi răspunsuri

Aţi blufat vreodată ca să smulgeţi o mărturisire?
Da. I-am arătat unui criminal o fotografie, un detaliu, spunându-i că amprenta ce se vedea pe gâtul unui cadavru era a lui. Asta l-a făcut să cedeze şi a recunoscut crima. În realitate, poza era de la un alt caz.

Cum vă descurcaţi la filaj cu popularitatea pe care o aveţi în rândul infractorilor?
Îi mai promovăm pe colegii tineri, îmi mai pun ochelari şi pălărie, mai o maşină cu geamuri fumurii.

Aţi fost vreodată ameninţat?
Non-stop. Niciodată însă de natură a lua măsuri mai ample decât revolverul din dotare.  Infractorul nu te iartă niciodată că l-ai prins.

Ce-i place

„Sunt un drumeţ şi un călător înrăit. Îmi petrec timpul liber cu familia la iarbă verde de câte ori pot. Ca să ne simţim perfect, mi-am cumpărat  şi corturi cu confort sporit”, mărturiseşte Eugen Godineştean.

Ce nu-i place

„Nu-mi place minciuna, ipocrizia şi lipsa de camaraderie”, mărturiseşte Eugen Godineştean.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite