Hunedoara: Niciun euro de la UE pentru drumuri în 2009

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile judeţene au aprobat, vineri, strategia pentru accesarea finanţărilor de la Uniunea Europeană.

Documentul aprobat de consilierii judeţeni numără câteva sute de pagini şi reprezintă “Biblia” autorităţilor publice hunedorene în materie de atragere de fonduri europene în următorii cinci ani. Una din concluziile materialului este că se impune o creştere a capacităţii de accesare a fondurilor structurale de către instituţiile publice hunedorene.

O altă concluzie a documentului este că judeţul Hunedoara a pierdut şansa să finanţeze în acest an proiecte de infrastructură din cauza epuizării fondurilor europene alocate pentru aceasta. Astfel, cele 26 de proiecte scrise pentru modernizarea drumurilor judeţene, documente aflate în portofoliul de bază al Consiliului Judeţean Hunedoara, nu mai sunt o prioritate decât în perspectiva în care Uniunea Europeană va suplimenta fondurile. Ca efect imediat, de la Zeicani la Vaţa de Jos, niciun euro, din cei 90 de milioane ceruţi de la Bruxelles-ului, nu va veni în acest an în judeţ pentru drumuri.

Planuri fără şanse

Un alt domeniu care va fi ocolit de fondurile europene în judeţ este turismul. Din  şapte proiecte aflate la maturitate,  doar unul singur ar mai avea şanse de finanţare în acest an. Din cauza fondurilor reduse, documentul arată că finanţarea de peste 85 de milioane de euro cerută pe proiectul de modernizare a zonei turistice Parâng prin extinderea pârtiilor şi construirea unei telegondole devine o utopie.  Singurul care mai poate primi finanţare europeană este proiectul de modernizare a Cetăţii şi a Centrului Istoric al  Devei (250.000 de euro).

Documentul indentifică nu mai puţin de 83 de proiecte scrise de primăriile urbane şi  233 de proiecte emanate de la primăriile comunale din judeţul Hunedoara. Prin aceste cereri s-a urmărit obţinerea de finanţare pentru modernizarea drumurilor, construirea bazelor sportive, renovările clădirilor de patrimoniu, extinderea reţelelor electrice şi alimentărilor de apă.  Studiul relevă că majoritatea acestor proiecte sunt nerelevante, nu respectă cerinţele finanţatorului şi prin urmare sunt neeligibile pentru finanţare. Documentul apreciază că, prin revizuirea lor, doar 14 proiecte pe mediul urban şi 40 pe rural ar putea atrage bani europeni în judeţ.



Doar două proiecte
De la începutul derulării la 1 ianuarie 2007 a Programului Operaţional Regional (POR),  Consiliul judeţean Hunedoara a accesat fonduri europene în valoare de doar trei milioane de euro. Este vorba de două proiecte pe infrastructură destinate modernizării de drumuri judeţene, unul la Gînţaga, iar celălalt în Valea Jiului, la Pas Vulcan.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite