Hunedoara: Leasingul îşi arată colţii în vreme de criză

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Hunedorenii renunţă la maşini şi pierd milioane de lei.

Firmele de leasing iau de pe stradă maşinile celor care au restanţe la plata ratelor.

Tot mai multe cazuri de „dispariţii” de maşini se dovedesc a fi acţiuni legale ale firmelor de leasing care ridică de pe stradă automobilele hunedorenilor care nu-şi mai pot plăti ratele. Surse din cadrul companiei de finanţare „Porsche Leasing”, filiala Deva, spun că, de la începutul anului, peste 20 de automobile au fost recuperate de la clienţii rău-platnici. Pentru că aceştia nu aduc de bună-voie automobilele, se apelează la firme specializate de recuperare.

Compania deveană de taximetrie „Taxi Fulger” este una din firmele care a fost nevoită să returneze şase maşini luate în leasing. Administratorul firmei, Dorin Ungur, spune că a pierdut astfel  1,2 milioane de lei, bani ce au reprezentat rate de leasing plătite până la momentul declanşării crizei. „Din cauza conjuncturii economice, am fost nevoit să renunţ la leasing. Deşi mai aveam de plătit până la final doar 200.000 de lei, am considerat că în situaţia dată  pot folosi aceşti bani mai profitabil în altă direcţie”, a declarat Dorin Ungur.

Şi fără maşină, şi fără bani

Nu în toate cazurile însă returnarea  obiectelor achiziţionate în leasing rezolvă problema. Potrivit lui Ionuţ Chirilă, director de marketing la „Romstal Leasing” , simpla variantă a aducerii bunului în curtea finanţatorului nu reprezintă şi stingerea obligaţiilor utilizatorului din contractul de leasing. „Nu suntem  firme de închirieri. Utilizatorul nu a închiriat un bun, ci a apelat la o modalitate de finanţare a bunului pe care, în cele mai multe cazuri, s-a şi obligat, încă de la început, să îl achiziţoneze la sfârşitul contractului. Utilizatorii cred greşit că, returnând bunul, sunt eliberaţi de orice obligaţie”, a declarat Chirilă. Experţii spun că, juridic, lucrurile nu sunt atât de simple. Firmele de leasing vând servicii financiare, aşa că vor încerca să-şi recupereze abnii, şi nu obiectele. În cele din urmă, utilizatorul riscă, prin încetarea contractului în acest mod, să rămână şi fără maşină, şi fără bani, pentru că firma de leasing va deschide acţiune în instanţă.

Din cauza conjuncturii economice, am fost nevoit să renunţ la leasing
Dorin Ungur, administrator Taxi Fulger

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite