Hunedoara: Iosif Iobb , instructor în arta echitaţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Instructorul de călărie spune că în echitaţie satisfacţia şi sentimentul de libertate sunt trăite permanent în matca unei băi de adrenalină.

Profil
Născut - 2 mai 1948
Educaţie - Inginer, absolvent al facultăţii de Mecanică,  Cluj Napoca
Experienţă - Inginer,  om de afaceri, instructor de echitaţie
Familie - Căsătorit, doi copii

Iobb este de părere că nu merită onoarea de a fi în atenţia presei, pentru că nu este o persoană cu talente deosebite. Cum s-ar putea numi însă un om care, la 57 de ani, s-a urcat prima oară pe un cal, iar la 61 devine instructor de echitaţie ?  Unicat, pasionat ? Ultima etichetă pare a fi cea bună. Pentru că Iosif Iobb a iubit întotdeauna caii.

„Am admirat de copil eleganţa tandemului cal-călăreţ. Am citit zeci de cărţi despre cai şi concursuri de echitaţie. La 57 de ani,  un om deosebit  m-a încurajat să încalec prima oară un cal de rasă. Din această primă experienţă am rămas cu amintirea unei temeri continue născute din  poziţia încălecat, care la acea dată mi s-a părut extrem de incomodă şi instabilă”, şi-a amintit Iobb.

Ghid de comunicare

După patru ani de antrenament asiduu, acesta a ajuns să stăpânească aproape de perfecţiune arta călăritului.

 „Este o experienţă unică. Cei care vor să înveţe să călărească trebuie să privească calul ca pe un partener cu personalitate. Nu te urci nervos pe cal, nu îl bruschezi şi eşti atent  la semnalele pe care animalul le transmite. Altfel, animalul «te execută».  Am fost aruncat din şa de mai multe ori. Niciodată din vina calului. În majoritatea cazurilor, o practică greşită a călăreţului face ca animalul să reacţioneze imprevizibil. Calul este un animal foarte sperios. O simplă hârtie ridicată de vânt în faţa lui, sau un furtun de udat grădina îl pot nelinişti.  Prin mişcările capului, prin fornăitul specific şi modul în care îşi ciuleşte urechile el comunică starea sa călăreţului. Dacă nu iei măsuri poţi să ai surprize neplăcute. Când eşti călare, relaxarea nu trebuie să fie niciodată totală. O doză minimă de adrenalină este strict necesară ”, a explicat Iosif Iobb. Lângă Deva,  Iosif Iobb îi instruieşte pe cei atraşi de călărie.

Sportul spiritelor aristocrate

„Scopul clubului nostru de echitaţie, unicul din judeţ, este să-i deprindem pe tineri să călărească elegant şi corect. Călăria este un sport fenomenal, de o eleganţă aristocratică. Modelează fizicul şi echilibrează psihicul. E un balsam pentru stresul cotidian.  Echitaţia în România este puţin promovată. În Germania sunt 40.000 de cluburi de călărie. La noi doar 100”, a spus Iosif Iobb.

Ca să te poţi ţine în şa este nevoie de minimum 20 de ore de instrucţie. Pentru a deveni un călăreţ eficient pe orice tip de bidiviu, e nevoie de minimum un an şi jumătate de pregătire,  în ritm de două antrenamente  pe săptămână.

Întrebări şi răspunsuri
Este scump procesul de învăţare a călăriei?
La Deva percepem un tarif de 35 de lei pe şedinţă. Preţul e modic, având în vedere că la Sibiu se plăteşte şedinţa cu 80 de lei, iar la  Bucureşti tariful trece de 150 de lei. Pe lângă aceste tarife, este nevoie de achiziţionarea echipamentului adecvat, care  mai costă 600-700 de lei.

Aţi condus vreodată calul fără a ţine de dârlogi?
Niciodată. Pentru aşa ceva e nevoie de experienţa unor artişti ai echitaţiei.

Până la ce vârstă veţi continua să călăriţi?
Dacă trăiesc 100 de ani, până la 100. În echitaţie nu există limită superioară de vârstă. Este însă o limită inferioară de 12 ani.

Ce-i place
Să fie permanent implicat în diverse activităţi, dacă se poate cât mai diferite, cu atât mai bine.  Evită întotdeauna timpii morţi din viaţa lui.
Ce nu-i place
„Atitudinea arogantă şi vanitoasă a unor persoane. Am o antipatie robustă şi ocolesc persoanele de acest fel”, s-a confesat Iosif Iobb.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite