Hunedoara: Hunedorenii dorm pe canapelele bunicilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comercianţii de mobilă locali spun că vânzările au scăzut într-un raport de unu la cinci.

Criza slăbeşte şansele hunedorenilor de a deveni „occidentali practicanţi”. Obiceiul remobilării periodice a locuinţelor în ton cu moda a intrat în stilul de viaţă al oamenilor de aici în ultimii ani.  Mulţi hunedoreni au fost nevoiţi mai nou să renunţe la această deprindere dobândită, din cauza nesiguranţei zilei de mâine. Daniela Resiga este norocoasă pentru că a reuşit o achiziţie de mobilier în 2008. „Am luat o canapea şi două fotolii la modă. Am însă în casă un dormitor din anul 1984, din lemn masiv, pe care am dat atunci 20.000 de lei”, a spus deveanca. Florica Pârva şi-a înnoit ultima dată mobila în anul 1979, când a cumpărat un dormitor „tip Felicia”.

„De atunci nu am mai cumpărat în casă nicio mobilă nouă. Am renovat-o doar pe cea veche”, a mărturisit femeia. „Eu nu îmi mai amintesc când am luat  ultima dată mobilă nouă în locuinţă. Cu mult înainte de Revoluţie. După 1990, cine a mai avut bani să cumpere aşa ceva?  Folosesc mobilierul pe care îl am şi asta este”, a spus Mărioara Jurjiu.

Comerţul, în picaj

Comercianţii deveni de mobilă confirmă picajul în care se află vânzările. „Avem discounturi şi de 50 la sută şi tot nu vindem ca anul trecut. La unele piese de mobilier raportul vânzărilor în 2009 faţă de 2008  este de aproximativ unu la cinci”, a explicat Anamaria Creţu de la STAER Deva. Doar  trei clienţi au luat mobilă cu credit la Terra COM în ultimele trei luni. Comerciantul Daniela Jâjâie a spus că, anul trecut, majoritatea clienţilor s-au împrumutat de la bănci.

image

După 1990, cine a mai avut bani să-şi cumpere mobilă nouă?

image


Mărioara Jurjiu, deveancă

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite