Hunedoara: Elder Barclay, un mormon printre deveni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La numai 20 de ani, Elder Barclay a fost trimis în Deva să răspândească învăţăturile mormonilor.

Profil
Născut - 19 octombrie 1988, Bountiful, statul Utah, SUA
Educaţie - Absolvent al Colegiului din Bountiful
Experienţă - De un an este misionar în România
Familie - Necăsătorit, patru fraţi

A practicat lupte libere şi greco-romane şi a jucat baseball. Se va face avocat, dar până atunci a ales să îşi dedice doi ani din viaţă propovăduirii credinţei mormonilor tocmai pe meleagurile hunedorene. „Bună ziua, numele meu este Elder Barclay şi sunt aici ca misionar” este formula cu care, zilnic, adolescentul din Statele Unite ale Americii se prezintă în faţa câtorva zeci de deveni.

Membri ai „Bisericii lui Iisus Hristos şi a sfinţilor din zilele de pe urmă”, mai exact ai bisericii mormonilor, Barclay şi colegul său Elder Moore sunt singurii misionari mormoni din Deva.

Venit de pe Tărâmul făgăduinţei

Născut în orăşelul Bountiful de lângă South Lake City (Utah), un adevărat „tărâm al făgăduinţei” pentru comunitatea mormonilor, americanul în vârstă de 20 de ani spune că nu şi-a închipuit vreodată că va ajunge printre români, un popor despre care nu ştia mai nimic. „Am venit în România în urmă cu un an. Am vrut să fiu misionar şi, după ce am depus o aplicaţie în acest sens, am primit o chemare din partea bisericii mormonilor, în care mi s-a spus, pentru prima dată, unde şi de când voi fi trimis să slujesc. Am fost ales să merg în România şi, chiar dacă nu cunoşteam ţara şi nici limba vorbită aici, m-am bucurat”, a povestit Barclay.

A învăţat repede limba română

Cu instructajul făcut, tânărul mormon a aterizat anul trecut în România. A ajuns la Deva, după ce a locuit câteva săptămâni la Iaşi, apoi la Constanţa şi Brăila. A ales să rămână aici mai mult timp, pentru că îi place foarte mult oraşul şi oamenii. În prezent, el oferă gratuit cursuri de limba engleză devenilor şi, în acelaşi timp, le vorbeşte despre credinţa mormonilor. Cursurile i-au fost de folos şi americanului, deoarece a putut învăţa rapid limba română. La câteva luni de la venirea într-o ţară pe care nici nu o cunoştea, ştie să scrie şi să citească în română.

Deşi bucuros că poate sluji în Deva, Elder Barclay nu este întotdeauna mulţumit de felul în care este privit de localnici. „Eu şi colegul meu Elder Moore suntem ciudaţi pentru că vorbim despre credinţă, pentru că încercăm să propovăduim. Unii ne-au văzut în cămăşi albe şi în timp ce noi încercam să le aducem un mesaj de fericire, ne-au spus că suntem de pe altă planetă, că suntem extratereştri”, a povestit misionarul. Totuşi, în cele câteva luni petrecute la Deva, a apucat să îşi facă prieteni buni. Tânărul crede că deşi anul viitor se va întoarce în Statele Unite, va mai reveni la Deva.

Întrebări şi răspunsuri

Câte neveste poate avea un mormon?
Mormonii nu pot avea mai multe neveste. Cei care îşi aleg mai multe soţii sunt excomunicaţi din biserică. Obiceiul acesta exista în urmă cu 200 de ani, dar religia a fost restaurată.

Cum trăieşte un misionar mormon în Deva?
Stau împreună cu colegul meu Elder Moore, în chirie. Mă trezesc la 06.30 dimineaţa, fac o jumătate de oră de antrenament, iar după ce fac duş şi iau micul dejun, încep studiul biblic. La prânz, ieşim în oraş pentru a aborda oameni cărora să le împărtăşim bucuria. Reuşim să găsim persoane deschise comunicării şi deveni care vor să înveţe limba engleză.

Cum este viaţa departe de comunitatea din care faceţi parte?
Să vin în România a fost alegerea mea, pe propriile cheltuieli, una de care sunt fericit. Departe de casă, îmi este dor de familie, dar cei dn SUA mă susţin şi mă încurajează.

Ce-i place

Elder spune că îi place să îşi facă noi prieteni cu care speră să ţină legătura şi după întoarcerea lui în SUA.

Ce nu-i place

Nu îi plac oamenii care spun că nu au timp pentru Dumnezeu şi uneori, nu îi plac plimbările îndelungate.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite