Hunedoara: Douăzeci de hunedoreni duc o „viaţă dublă”, de cavaleri şi domniţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hunedoara: Douăzeci de hunedoreni duc o „viaţă dublă”, de cavaleri şi domniţe
Hunedoara: Douăzeci de hunedoreni duc o „viaţă dublă”, de cavaleri şi domniţe

 În urmă cu trei ani doi tineri hunedoreni, Laura Ciotlăuş şi prietenul ei, Gabriel Demeny şi-au promis unul altuia, în faţa Castelului Corvinilor, că vor înfiinţa un ordin al cavalerilor medievali la Hunedoara

Ideea le-a venit după ce au participat, ca simpli turişti, la Festivalul Medieval de la Sighişoara, unde i-au văzut într-un spectacol, pe cavalerii Ordinului de Mediaş. În scurt timp şi alţi tineri pasionaţi de epoca medievală au aderat la ordin, iar după un an aceştia au fost înălţaţi la rang de cavaleri, de membrii Ordinului de Mediaş. Acum gruparea hunedoreană cuprinde peste 20 de cavaleri, domniţe şi scutieri cu biografii pe jumătate inventate.

Fie că se trag din străvechi neamuri de secui, din mica nobilime maghiară sau sunt fiice ale cărturarilor medievali hunedoreni, cavalerii de Hunedoara şi-au confecţionat singuri îmbrăcăminte, arme şi armuri care respectă întocmai realitatea secolelor 14-15. Iar dacă în viaţa de zi cu zi tinerii au cele mai prozaice meserii, cum ar fi cele de ingineri, administratori de sistem, studenţi sau chiar elevi, când au puţin timp liber hunedorenii se întâlnesc şi fac repetiţii pentru turnirurile pe care le susţin în curtea Castelului de la Hunedoara, dar şi la festivalurile medievale din ţară şi din străinătate.

Cel mai frumos lucru din oraş


Hunedorenii se declară încântaţi de activitatea Ordinului Cavalerilor şi spun că înfiinţarea lui este un câştig extraordinar pentru oraş. “După părerea mea, acesta este cel mai frumos lucru care se întâmplă în Hunedoara. Membrilor ordinului le ia o mulţime de timp pentru a-şi confecţiona recuzita, care reface, în cel mai autentic mod cu putinţă, viaţa secolelor medievale. M-a atras şi pe mine ideea, însă am renunţat pentru că mă aşteaptă examenul la facultate şi am foarte mult de învăţat”, a declarat prietena uneia dintre domniţe, Ioana Vlad.

“Mi-aş dori să stea mai mult acasă”


Mona Stoica, soţia lui Romulus, care îl întruchipează pe cavalerul Ioan Lupu, spune că pasiunea lui îl determină să petreacă foarte mult timp împreună cu prietenii din ordin. „Eu lucrez pe schimburi, aşa că nu îl pot însoţi, deşi mi-ar plăcea asta. Din păcate, puţinul timp liber pe care l-am avea la dispoziţie el îl dedică ordinului: sâmbăta e, de obicei, la atelier, iar duminica la Castel, unde cavalerii susţin reconstituiri istorice.” Mona Stoica adaugă că îl înţelege pe Romică şi mai spune că îi admiră pe membrii ordinului, mai ales atunci când vede cât de bucuroşi sunt copiii din ţară care vizitează Castelul Corvinilor atunci când coboară din autocar şi zăresc în curte cavaleri şi domniţe.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite