Hunedoara: Daniel Vasiliniuc, paramedicul care are aripi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Hunedoreanul lucrează ca paramedic la SMURD, iar în timpul liber zboară cu parapanta în diverse colţuri ale ţării.

Profil
Născut - 9 octombrie 1984, Deva
Educaţie - studii superioare
Experienţă - paramedic SMURD
Familie - necăsătorit


S-a îndrăgostit de parapantă încă de la vârsta de 13 ani, iar în tainele zborului a fost iniţiat chiar de fratele său, care obişnuieşte să plutească în aer cu ajutorul planorului.

,,Întrucât pe timp de iarnă nu se poate zbura cu planorul, m-am îndreptat spre parapantă. De atunci, de fiecare dată când este vreme bună, zbor peste tot în ţară”, a declarat Daniel Vasiliniuc. În perioada 27 aprilie - 3 mai, hunedoreanul a participat la Campionatul Naţional de Parapantă, prima etapă, şi s-a clasat pe locul al 12-lea din 45 de concurenţi.

,,Competiţia include cinci etape, fiecare dintre ele cu minimum trei zile de zbor. Prima etapă a însemnat cinci zile de zbor cu probe cuprinse între 32 şi 63 de kilometri. Din cauza unui incident în urma căruia m-am lovit la coloana vertebrală, nu am reuşit să particip la ultima probă. În ciuda celor întâmplate, voi continua restul etapelor”, a adăugat Daniel. Campionatul Naţional de Parapantă este cea de-a doua competiţie la care hunedoreanul a participat, prima fiind un concurs în munţii Parâng, unde s-a clasat pe locul opt din 115 participanţi.

Sport costisitor


Tânărul susţine că nu poate participa la toate competiţiile de profil din cauza lipsei resurselor materiale. Un echipament complet este costisitor şi poate ajunge chiar şi la 4.000 de euro. În plus, acestei sume i se adaugă taxa de înscriere la concurs. ,,Totuşi, anul acesta voi face tot posibilul să găsesc pe cineva care să mă sponsorizeze. Visul meu este să ajung la Campionatul European de Parapantă”, a adăugat Daniel. În prezent, hunedoreanul lucrează ca paramedic SMURD. A ales această profesie în detrimentul celei de instructor de parapantă tot din cauza mijloacelor financiare reduse.

,,În ţara noastră nu poţi trăi din parapantă, în condiţiile în care un curs de parapantă costă 500 de euro. Cine să ofere atât de mulţi bani? Din această cauză am ales o profesie care să-mi ofere suficient timp liber încât să mă pot şi antrena. În plus, îmi place foarte mult ceea ce fac”, a precizat parapantistul.

Zboară peste tot în ţară


În judeţul Hunedoara, Daniel Vasiliniuc zboară la Uroi, la Clopotiva şi în munţii Parâng. Deşi nu duce lipsă de zone în care acest sport poate fi practicat fără probleme, hunedoreanul pleacă frecvent în diverse colţuri din ţară pentru a zbura.

,,Pur şi simplu îmi iau cortul şi plec. Cu cât vezi mai multe zone de zbor, cu atât înveţi mai multe, afli specificitatea fiecăreia dintre ele şi te adaptezi mai uşor”, a mai spus Daniel.

Întrebări şi răspunsuri
Ce simţi când eşti la zeci de kilometri distanţă de sol?
Nu m-am gândit niciodată la senzaţia pe care o am. Pur şi simplu zbor. Mă simt liber, sentiment pe care nu l-am găsit la niciun alt sport.

Este periculos acest sport?
Parapanta este un sport al pensionarilor. Dacă respecţi toate regulile, nu tinzi spre performanţă şi nu te aventurezi în acrobaţii, nu păţeşti nimic, poţi să zbori şi o mie de ani. Doar când vine vorba de competiţie, lucrurile se schimbă. Nu e periculos să zbori, este periculos să cazi.

Cum împaci profesia de paramedic cu pasiunea pentru parapantă?
Este simplu. Lucrez 24 de ore cu 72. Aşadar, o zi întreagă sunt la lucru, iar în celelalte trei zile zbor cu parapanta. În ziua următoare o iau de la capăt.


Ce-i place
,,Parapanta şi ... din nou parapanta. Sunt ca orice tânăr de vârsta mea. Îmi plac plimbările în natură, ascult muzică şi navighez pe Internet, cu toate că nu prea am timp pentru a le face pe toate”, a spus Daniel.
Ce nu-i place
,,Nu-mi place miniciuna. De asemenea, nu suport şoferii care dau dovadă, de fiecare dată când au ocazia, de cât mai multă prostie”, a spus Daniel.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite