Hunedoara: Criza a blocat jumătate de şantiere din judeţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Hunedorenii care mai fac lucrări spun că preţurile materialelor sunt mai mari, în ciuda crizei.

 Domeniul construcţiilor a înregistrat, începând cu luna octombrie 2008, o prăbuşire cu 50 de procente în judeţul Hunedoara, după ce, în ultimii ani, acesta a fost sectorul cu una dintre cele mai rapide creşteri. Scăderea este demonstrată şi de statisticile autorităţilor locale.

Astfel, dacă pe parcursul anului 2007 la Primăria Hunedoara au fost înregistrate aproape 500 de noi cereri de autorizare pentru demararea unei construcţii, în ultimele luni ale anului trecut numărul acestora a scăzut cu câteva zeci. Mai mult, în primul trimestru al anului 2007 erau depuse aproape 140 de cereri de autorizare, în timp ce, în primul trimestru al acestui an doar 80 de hunedoreni au, mai făcut solicitări de avizare pentru construcţii.

Creşterea euro a ridicat preţurile la materiale

Distribuitorii de materiale, reprezentanţii staţiilor de betoane şi firmele care execută construcţii civile şi industriale spun că în ultimele şase luni comenzile au scăzut cu 50 la sută, în timp ce majoritatea lucrărilor deja contractate au fost stopate, din lipsă de bani lichizi.

„Începând cu octombrie, vânzările au scăzut cu 50 la sută. Băncile nu mai acordă credite, mulţi dintre hunedoreni au rămas fără loc de muncă, aşa că nu se mai construieşte ca în anii trecuţi. Noi am încercat să reducem preţurile la unele dintre categoriile de produse, însă la altele preţurile au crescut fără ca noi să putem interveni, fiind influenţate de fluctuaţia euro”, a declarat Petre Sârbu, directorul unui depozit de materiale de construcţii din Hunedoara.

Preţurile au explodat
Cei care încă mai fac lucrări spun că s-au aşteptat ca materialele de construcţii să se ieftinească, însă acest lucru nu s-a întâmplat. „Am avut de terminat nişte finisaje interioare începute anul trecut la o casă de vacanţă, însă aproape tot ce am cumpărat costă mai mult cu 10-15 la sută, comparativ cu luna septembrie a anului trecut”, a declarat Camelia Morar.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite