Hunedoara: Copiii cu probleme pot rămâne fără sprijin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trecerea instituţiilor din „curtea” Direcţiei de Protecţie a Copilului în subordinea primăriilor ar putea duce la închiderea lor.

Cele trei centre de zi din Deva, Hunedoara şi Petroşani primesc şi oferă consiliere specializată celor peste 70 de copii din judeţ, care provin din familii cu probleme sociale, dar şi micuţilor care au deficienţe de sănătate. Aici sunt ajutaţi să ţină pasul cu şcoala şi primesc, zilnic, o masă caldă.

Deşi, în prezent, toate cele trei centre de zi pentru copii funcţionează în subordinea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Hunedoara (DGASPC), trecerea lor în administrarea Consiliilor Locale ar putea priva micuţii de aceste beneficii. Probleme serioase ar avea şi personalul instituţiilor, care ar putea intra în rândul şomerilor crizei. ,,Noi ne-am adresat deja primăriilor ca aceste centre să treacă sub conducerea administraţiilor locale. Nu ştim dacă din cauza lipsei de fonduri la bugetul local, se vor închide”, a declarat directorul adjunct al DGASPC Hunedoara, Geanina Ianc.

Vor suferi copiii

Centrele de zi pentru copiii hunedoreni au fost înfiinţate în 2005, în colaborare cu Consiliile Locale. Reprezentanţii DGASPC Hunedoara susţin că a fost un fals parteneriat, pentru că nu au avut niciun fel de sprijin de la autorităţile locale.
„Niciuna dintre primării nu a contribuit nici măcar cu 50 la sută la funcţionarea acestor centre. Tocmai de aceea nu ştim dacă le vor prelua sau dacă se vor închide. Oricum, noi vom încerca să le menţinem cât mai mult timp în subordinea noastră, pentru că cei care au de suferit în toată această situaţie sunt copiii”, a adăugat Geanina Ianc.

,,Noi nu ştim nimic!”

Reprezentanţii primăriilor afirmă că nu ştiu nimic de această situaţie. ,,Nu am primit nicio notificare din partea DGASPC Hunedoara cum că centrele de zi pentru copii ar trebui să treacă în subordinea Primăriei. Municipalitatea nu are nicio legătură cu ele, pentru că nu noi le-am înfiinţat”, a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei Hunedoara, Monica Rada.
Situaţia este similară şi la Deva.  Edilul şef, Mircia Muntean, spune că dacă, într-adevăr, Consiliul Local va avea această nouă responsabilitate, susţinerea financiară ar trebui să vină din partea statului.



Discuţii la Bucureşti
Cei 75 de copii hundeoreni care vizitează centrele de zi sunt în continuare în ingrijirea specialiştilor. Conducerea executivă a DGASPC Hunedoara se află, în aceste zile, la Bucureşti pentru a discuta cu Autoritatea Naţională de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului şi a stabili ce se va întâmpla în viitor cu aceste instituţii.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite