Hunedoara: Cecilia Neaga, ofiţerul care legalizează iubirea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hunedoara: Cecilia Neaga, ofiţerul care legalizează iubirea
Hunedoara: Cecilia Neaga, ofiţerul care legalizează iubirea

De peste zece ani, pune întrebările al căror răspuns transformă cuplurile într-o familie. Ca ofiţer al stării civile, Ceciliei Neaga i-a fost dat să audă de câteva ori şi stupefiantul „NU” .

Profil

Născută - 23 februarie 1976
Educaţie - Facultatea de Administraţie Publică „Lucian Blaga” Sibiu
Experienţă - Ofiţer de stare civilă de 10 ani
Familie - Necăsătorită

Pentru Cecilia Neaga, nimic nu se compară cu munca de ofiţer al stării civile. Pentru simplul motiv că obiectul ei de activitate sunt oamenii aflaţi într-unul din cele mai fericite momente ale vieţii lor. „Fericirea cuplurilor pe care le căsătoresc mă atinge şi pe mine într-un fel. După fiecare cununie,  am un confort sufletesc extraordinar. Este ca  atunci când faci cuiva o faptă bună”, s-a confesat Cecilia Neaga. 

Hunedoreanca îşi aduce aminte de prima cununie pe care a oficiat-o,  pe vremea când era aproape o fetişcană.  Bărbatul, trecut de prima tinereţe, a întrebat-o neîncrezător, imediat după oficierea căsătoriei, dacă este într-adevăr căsătorit sau trebuie să vorbească cu şeful serviciului.

Căsătorii  „în trei”

Hunedoreanca a văzut multe în cariera sa de ofiţer de stare civilă. Aproape orice este posibil să se întâmple în viaţa omului atunci când merge să se căsătorească. Cel mai ciudat cuplu pe care l-a căsătorit a venit la Casa Căsătoriilor îmbrăcat în blugi şi tricou, cu doi martori.

„Am crezut că sunt rudele mirilor, iar aceştia întârzie din anumite motive.  Nu mi-am dat seama că ei sunt protagoniştii decât târziu, când ora planificată pentru oficiere trecuse de mult”, şi-a amintit Cecilia Neaga.  A căsătorit de două ori acelaşi cuplu, care, la cinci ani de la prima cununie,  a înţeles până la urmă că divorţul nu îl poate separa. A unit în regim de urgenţă doi septuagenari care se grăbeau să fie soţ şi soţie înainte ca moartea să-i despartă.  Una din ultimele tendinţe în materie de căsătorii, care devine pe zi ce trece o modă, este căsătoria „în trei”. „De la un alt la altul, tot mai multe mirese sunt însărcinate când vin să se căsătorească. Chestiunea asta nu mai pare să fie ceva ieşit din comun ”, a spus Cecilia Neaga.

Logodnice care au spus „NU”

Dar cea mai senzaţională cununie este atunci când unul dintre parteneri spune „NU” în faţa ofiţerului de stare civilă. „Nu am avut niciodată niciun bărbat care să spună „NU”. Am avut vreo cinci cazuri de „NU” din partea unor logodnice. Rudele şi invitaţii au încremenit, eu am crezut că nu aud bine şi începuseră primele vociferări.

Din fericire, acest „NU” a fost întotdeauna o glumă, ce-i drept cam proastă, pe care logodnicele mai şugubeţe au înţeles să o facă înainte de a deveni neveste”, a spus Cecilia Neaga.  Şi parcă pentru a confirma că nu femeile sunt sexul slab, hunedoreanca dezvăluie faptul că întotdeauna cei mai emoţionaţi sunt logodnicii, nicidecum viitoarele lor soţii.

Întrebări şi răspunsuri

Dacă vine un cuplu homosexual la dumneavoastră, îl căsătoriţi?
Legea nu îmi permite. Este posibil însă să primim pentru înregistrare certificate de căsătorie de acest tip ale unor hunedoreni care şi-au găsit pereche în ţări ce permit cununiile între persoane de acelaşi sex. Atunci e atunci.

Aţi oficiat căsătorii din interes?
Eu zic că nu. Am învăţat să recunosc gesturile dragostei. Unul din acestea este atunci când logodnicii se consultă permanent privitor la aspectele legate de viitorul lor.

Puteţi fi ofiţerul stării civile la cununia dumneavoastră?
Este imposibil. Nu mă pot căsători pe mine aşa cum prin lege nu am dreptul să căsătoresc nicio rudă de gradul întâi.

Ce-i place

„Iubesc oamenii care se simt bine, optimişti, care au mereu o glumă pe buze. Asta îmi place mai mult decât orice fel de mâncare sau îmbrăcăminte”, a mărturisit Cecilia Neaga.

Ce nu-i place

Cecilia nu suportă nedreptatea născută din interesul oamenilor care calcă în picioare principii, adevăruri  şi alţi oameni pentru a-şi împlini ţelul.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite