Hunedoara: Bani pentru salvarea bisericilor vechi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hunedoara: Bani pentru salvarea bisericilor vechi
Hunedoara: Bani pentru salvarea bisericilor vechi

Costul total al proiectului de reabilitare a monumentelor de lemn, obiective turistice, se ridică la peste 75.300 de lei.

O asociere între Ordinul Arhitecţilor şi Consiliul Judeţean Hunedoara vizează salvarea bisericilor-monument.

Pentru a evita dispariţia a 11 biserici vechi de lemn aflate pe teritoriul judeţului, monumente arhitectonice şi istorice extrem de valoroase neglijate până acum de autorităţi, Consiliul Judeţean Hunedoara a aprobat alocarea sumei de 40.000 de lei ca parte ce-i revine într-o asociere cu Ordinul Arhitecţilor din România.

Intervenţia este justificată prin faptul că, în cazul  acestor  biserici,  există  posibilitatea  distrugerii  lor în totalitate. 

Locaşuri de cult protejate cu folia

Studiile făcute până acum au evidenţiat necesitatea unor intervenţii rapide la acestea, prin  protejarea cu folie a învelitorilor din şindrilă existente, care se află într-o stare avansată de degradare, apa distrugând elementele de arhitectură şi pictură dacă nu vor fi conservate în regim de urgenţă.

Costul total al lucrărilor se ridică la suma de 75.300 de lei. Lucrările de conservare ale tuturor celor 11 biserici de lemn, conform acordului de asociere între cele două instituţii, trebuie să fie finalizate până la data de 31 decembrie 2009. 

Radiografia dezastrului

Prin asocierea între Ordinul Arhitecţilor din România şi CJ Hunedoara se vor conserva bisericile ortodoxe din lemn de la Sălciva, Târnăviţa, Căzăneşti, Almaşu  Mic, Boz, Gothatea, Rovina, Dumbrăviţa, Alun, Vălişoara, Vălari. La Sălciva, acoperişul este spart, dar calitatea picturii este remarcabilă. Biserica de lemn din Vălari are acoperişul spart şi o stare de conservare precară. În Dumbrăviţa, biserica de lemn din 1763 are şi ea acoperişul spart, iar pictura este în stare avansată de degradare. Monumentul din Alun, din secolul al XVIII-lea, are acoperişul spart, pictura foarte deteriorată. La Curechiu, biserica de lemn din secolul al XVIII-lea păstrează pictura originală pe iconostas, dar aceasta este într-o stare avansată de degradare. În judeţul Hunedoara sunt înregistrate la această oră 61 de biserici de lemn, monumente istorice.

Măsură
Autorităţile salvează în ultima clipă cele mai afectate biserici de lemn.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite