Hunedoara: Bănăţenii de la munte măsoară laptele oilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel mai aşteptat moment al zilei este prânzul. Proprietarii şi invitaţii de la oraş se întind pe poiana de lângă stână şi se înfruptă din mielul fript.

Una din principalele ocupaţii ale locuitorilor din Valea Almăjului este creşterea animalelor. Pentru că afacerea nu mai este profitabilă, cum era înainte, oamenii practică o activitate de subzistenţă. Pentru a avea brânză de pus pe masă, locuitorii cresc câte 10-15 oi.


Aşa cum este obiceiul, gospodarii se asociază în grupuri de câte 20 de proprietari şi formează o stână. În Eftimie Murgu erau peste 20 de stâne. Între timp, unele dintre ele s-au desfiinţat, însă tradiţia încă se păstrează. Potrivit datinei, în preajma zilei de Sfântul Gheorghe, oile au urcat la munte, iar astăzi se măsoară laptele pentru a stabili câtă brânză îi revine fiecărui proprietar.


Se stabileşte baciul stânei
În ziua smâlzului, toată familia urcă la munte pentru sărbătoare. La ora 12.00, oile intră în strungă şi fiecare proprietar îşi mulge oile lui. „Se măsoară laptele cu un băţ gradat, numit rabuş. Unitatea de măsură este ocaua şi are un litru şi jumătate. Cine are oile cu cel mai mult lapte este baciul stânei”, a spus Ioan Doda, unul dintre proprietarii de oi.
În timp ce oile sunt mulse de proprietar, ceilalţi membrii ai familiei pregătesc mielul la proţap, iar după ce laptele a fost măsurat şi s-a stabilit ierarhia, toată lumea se aşază pe iarba verde a poienii de lângă stână. „Vin şi musafiri de la oraş, dar cea mai mare bucurie este a copiilor, pentru că ei se întâlnesc”, a spus Lazăr Şuta, un alt localnic.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite