Hunedoara: Amintiri din copilărie scoase la vânzare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Niciodată târgul de vechituri din Hunedoara nu a fost mai aprovizionat ca în ultimele săptămâni.

Adolescenţii, pensionarii şi şomerii, ajunşi vânzători de vechituri, îşi dispută, sâmbătă de sâmbătă, încă de la orele cinci ale dimineţii, locurile cu vad bun din piaţa Dunărea. Întârziaţii sunt nevoiţi să îşi aşeze marfa pe marginea străzilor adiacente, pe caldarâm, în boscheţi, sub ferestrele locatarilor din blocurile vecine şi chiar între tomberoane.

Un ultim venit, pensionar cu state vechi şi cu grija sărbătorilor, s-a postat pe o ladă tocmai într-o cabină telefonică. De acolo îi îmbie pe trecători să achiziţioneze cele câteva cutii goale de care s-a înconjurat. Alt vârstnic şi-a pus în vânzare garderoba: patru pălării (pe a cincea o are pe cap), trei curele, ceasuri, o pereche de pantofi şi un sacou. O pensionară oferă ferestraie, poşete, plase de rafie, un poster cu karatişti şi câteva ţoale agăţate într-un gard viu. „Vin sărbătorile şi de aceea suntem atât de mulţi”, explică Ioan Costea, fost inginer, acum vânzător de piese auto, roabă şi trotinetă. El se arată îngrijorat de viitor şi, mai ales, de hoţii care mişună printre clienţi.

Metode de supravieţiure


Zeci de tineri au venit să vândă obiecte cu care este greu de crezut că îşi pot agăţa clienţii: unghere folosite, ciocane ruginite, păpuşi de plastic cu ochii scoşi, haine la mâna a doua (şi a treia), ochelari de soare de vara trecută, huse şi carcase de telefon, casete, cd-uri şi jucării. Sunt lucruri vechi, dar au preţuri derizorii.

„Părinţii sunt plecaţi în Italia, la muncă şi nu au mai trimis bani, aşa că trebuie să ne descurcăm cumva, până la Paşte”, spun doi adolescenţi care au adus la târg o mulţime de cărţi, luate din biblioteca familiei.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite