Hunedoara: Alexandru Duma, maistru pietrar la 100 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Hunedoreanul a depăşit vârsta centenarului, dar spune că nu şi-a pierdut încă dorinţa de muncă.

Profil
Născut - 20 noiembrie 1908, Banpotoc
Educaţie - Şcoala de maiştrii pietrari
Experienţă - Cioplitor în piatră de la 14 ani
Familie - Văduv, trei copii, cinci nepoţi şi patru strănepoţi

Deşi a împlinit 100 de ani şi se îndreaptă cu paşi repezi către vârsta de 101, lui Alexandru Duma, pensionar hunedorean de aproape jumătate de secol, nu îi place deloc inactivitatea.

Are braţele încă puternice, spune el, pentru că şi-a petrecut aproape o viaţă întreagă muncind ca pietrar şi cioplitor în marmură. Îşi aminteşte zâmbind, emoţionat, de Marea Unire de la Alba Iulia, de întâlnirea cu prinţul Mihai şi regele Carol al doilea, de luptele la care a participat în URSS, în vremea celui de-al doilea război mondial şi chiar de campaniile electorale din primii ani ai regimului comunist.

A lucrat la finisarea Casei Scânteii

Alexandru Duma vorbeşte cu cea mai mare plăcere despre meseria lui. „Am învăţat de mic să cioplesc în piatră. Imediat după primul război mondial, veniseră nişte italieni în zona satelor de pe Valea Mureşului, care lucrau la ridicarea unor conace domneşti. M-au luat să îi ajut la spart marmură şi, cu timpul, am învăţat să cioplesc. În sat, am construit zece case şi am pus temelia la castelul de la Banpotoc”, a povestit bătrânul.

Pietre funerare în război

El a fost unul dintre cei care, cu marmura adusă de la carierele din judeţ, a contribuit în perioada interbelică la renovarea Arcului de Triumf din Bucureşti, iar în vremea comunismului, la finisarea Casei Scânteii.Din cauza meseriei sale, a fost întrebuinţat serios în al doilea război mondial, în timpul căruia fusese trimis pe frontul rusesc. Hunedoreanul zidea pietrele funerare ale soldaţilor decedaţi şi monumentele eroilor ruşi.

„În apropiere de Odessa, într-un mic sat numit Ortăcoi, în fiecare zi erau aduse de pe front câteva sute de cadavre, pe care oamenii le îngropau pe un deal. În vârful colinei am ridicat, din marmură, un monument în cinstea eroilor”, a mai spus Alexandru Duma.

Întrebări şi răspunsuri
Cum vă simţiţi la vârsta de 100 de ani şi jumătate?
Trăiesc mai bine decât în toată viaţa mea chinuită. Dar mă simt ciudat, sunt tot mai mic şi mai mic, pe zi ce trece.

Care este secretul longevităţii dumneavoastră?
Am muncit mult şi mi-a fost drag să muncesc. Nu fumam, pentru că îmi slăbeau puterile. Nu am băut alcool decât în puţine ocazii şi poate apa din fântânile satului, nu neapărat cea de la izvoarele minerale din Banpotoc, m-a ajutat să ajung la vârsta asta.

Ce-i place
„Mi-a plăcut munca, să învăţ meserie, să fac lucruri deosebite pe care alţi meseriaşi nu le-au făcut”, a spus Alexandru Duma.
Ce nu-i place
Alexandru Duma spune că nu îi plac oamenii agresivi şi cei care consideră că au întotdeauna dreptate.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite