Hunedoara: Akshaya învaţă pictură la Hunedoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Indianca îşi petrece prima vacanţă în afara ţării sale. Premiată la un concurs naţional de pictură, învaţă tehnica acuarelei la Hunedoara.

Profil
Născută - 19 aprilie 1993
Educaţie - studiază în clasa a 10-a, la un liceu din vestul Indiei
Performanţă - locul al patrulea la un concurs naţional de pictură

Akshaya Krishnamoorthy se află în România de trei săptămâni, fiind pentru prima oară într-o ţară europeană. A venit într-o vacanţă de aproape o lună pentru a-l vizita pe tatăl său, directorul de producţie al Arcelor Mittal Hunedoara. De fapt, Akshaya a văzut cam toată peninsula indiană, despre care spune că este uriaşă, însă nu a trecut niciodată hotarele acesteia pentru a vizita o altă ţară. Aşa că, prin comparaţie, susţine râzând, într-o engleză cu accent specific vorbitorilor de dialecte indiene, că tot ce vede la Hunedoara i se pare foarte mic.

Lecţii de pictură lângă Castel

„E mai uşor să te ocupi de un loc mai micuţ. Îmi plac asemenea oraşe, oarecum intime, pentru că îţi dau o senzaţie de confort. Bănuiesc că aici toată lumea se cunoaşte cu toată lumea, iar ăsta este un lucru minunat. În India chiar şi oraşele medii sunt mult mai mari decât Hunedoara, având câteva sute de mii sau chiar un milion de locuitori. Sunt foarte multe clădiri cu zeci de etaje, aşa că, tu însuţi ajungi să te simţi aproape neînsemnat”, a mărturisit Akshaya.

În atelierul de lângă Castelul Corvinilor, adolescenta studiază, de câteva zile, tehnica acuarelei cu artistul plastic Constantin Zgâmbău, până acum singurele metode abordate fiind cele care permit utilizarea vopselelor pe bază de ulei şi cele acrilice.

Acuarela este mai dificilă

În timp ce încearcă să reproducă imaginea unei porţi şi a unor ziduri vechi, Akshaya povesteşte că găseşte tehnica acuarelei ceva mai dificilă, pentru că nu permite nici cea mai mică eroare. „Odată ce ai acoperit o suprafaţă nu mai poţi să revii, nici cât timp aceasta este umedă, nici atunci când s-a uscat deja, pentru că toate culorile s-ar amesteca. Este mai greu, însă acesta este şi motivul pentru care mi-am dorit să încerc şi această tehnică”, a menţionat tânăra artistă.

Castelul lui Harry Potter

În timpul vacanţei sale în România, a vizitat împreună cu fratele şi părinţii săi nu numai Castelul Corvinilor, ci şi Castelul Bran, Peleşul. A fost şi în Sibiu, despre care spune că i-a plăcut foarte mult aerul lui vechi, puţin romantic, dar şi la munte, unde a urcat pe Transfăgărăşan până la Bâlea Lac şi retur, pentru că şoseaua era încă închisă, din cauza zăpezii.
Povesteşte amuzată ce impact au avut aceste excursii mai ales asupra fratelui ei, Ameya, care, ori de câte ori familia Krishnamoorthy se afla în preajma unui castel sau al unei cetăţi medievale exclama: «Ia uite: Castelul lui Harry Potter!».”

Întrebări şi răspunsuri

Care sunt planurile tale de viitor?
Faptul că am ocupat primul loc pe trei state indiene şi locul patru la nivelul peninsulei la concursul de pictură pentru copii şi tineri m-a încurajat, aşa că intenţionez să studiez artele plastice. Mai întâi voi face doi ani de studii economice în cadrul colegiului.

Unde doreşti să îţi faci studiile universitare?
Aş alege între Italia, probabil Veneţia, care îmi place foarte tare şi Paris. Consider că şcolile europene de arte sunt mult mai competitive decât cele din India.

Ţi-ai făcut prieteni în România?
Doar câţiva, pentru că nu am avut timp. Însă am ieşit de câteva ori în oraş cu copii ai colegilor tatălui meu.

Ce-i place

Să picteze, să se vadă, aproape în fiecare seară cu prietenii săi şi să citească. Autorii ei preferaţi sunt Khaled Hossieni, Dan Brown şi Jeffrey Archer. De asemenea, îi plac românii, pentru că sunt prietenoşi.

Ce nu-i place

Akshaya este, fără îndoială, un copil fericit. Spune doar aşa, în treacăt, că ar fi bine dacă oamenii ar fi mai puţin morocănoşi şi dacă în India, pe vremea asta, nu ar fi în jur de 40 de grade Celsius.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite