Huliganismul explodează în tribune

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Farului. Era vorba de fracţiunea Nord, recunoscută drept cea mai violentă. De cum au coborât din microbuze, au început să arunce cu petarde în jandarmi. După apariţia colegilor din peluza

Farului. Era vorba de fracţiunea Nord, recunoscută drept cea mai violentă. De cum au coborât din microbuze, au început să arunce cu petarde în jandarmi. După apariţia colegilor din peluza Sud, au cerut să intre în stadion ca să-şi aranjeze bannerele pe garduri. Aici a început al doilea scandal cu jandarmii, pe motiv că n-au fost lăsaţi să se urce pe gardul de protecţie. "Gardul împrejmuitor al peluzei era foarte elastic. Exista riscul ca cei ce-l escaladau să rămână înfipţi în fierul beton din vârf. A fost o măsură menită să-i protejeze", povesteşte lt.col Mircea Seceleanu, unul din ofiţerii aflaţi la comandă.
În timp ce la stadion se decretase deja război cu jandarmii, afară fuseseră reţinuţi doi dintre liderii galeriei. Unul dintre ei avea arcada spartă, semn al unei lovituri mai vechi şi purta un plasture deasupra ochiului. Cei doi au cerut jandarmilor să-i lase să ajungă la galerie, pentru că doar ei pot calma spiritele. A fost de fapt un truc pentru a se întoarce în mijlocul suporterilor. Ajunşi în stadion, cei doi s-au transformat în conducători ai revoltei ce avea să urmeze. Au mers direct la jandarmii din primele rânduri, pe care i-au înjurat şi i-au scuipat. Conform consemnului, luptătorii jandarmi nu au ripostat, ci au bătut în retragere.În minutul 20 al partidei, observatorul federal a dat mână liberă jandarmilor, cerând evacuarea peluzei. Reîntoarse cu efective duble, forţele de ordine au scos rapid afară suporterii. A fost o intervenţie paşnică, până când grupul a ajuns la terenurile de zgură din exterior. Aici au găsit un maldăr de bolovani, pe care suporterii au început să-i catapulteze în capul jandarmilor. Deşi aveau scuturi şi căşti, cinci dintre aceştia au suferit răni grave. A fost momentul în care s-a trecut la acţiunea în forţă. De cum erau prinşi, suporterii erau imobilizaţi şi întinşi pe jos, cu faţa la pământ. Aşa s-a strâns un covor format din două duzini de fani dinamovişti, care au fost apoi identificaţi şi amendaţi. Valoarea amenzilor a depăşit 200 milioane de lei vechi. La capitolul "Răniţi", jandarmii spun că au avut 17 victime, în timp ce suporterii susţin că au fost tocaţi unul câte unul de bastoanele adversarilor.

Dinamo şi Steaua vor juca pentru scaunele goale
Derbiul dintre Dinamo şi Steaua din etapa a 21-a, programat pe 8 aprilie, riscă să se desfăşoare fără spectatori, Comisia de Disciplină, întrunită, ieri, la sediul LPF, dictând două etape în care "alb-roşiii" vor evolua cu porţile închise, pe propriul teren, plus o amendă de 2000 de euro. "Există posibilitatea ca la apel, care poate fi făcut în termen de cinci zile, să se înjumătăţească sancţiunea", a declarat vicepreşedintele LPF, Alexandru Boc. Pe lângă această sancţiune, clubul Farul a primit avertisment şi amendă de 1500 de euro, iar jucătorul dinamovist Ianis Zicu va sta o etapă şi va trebui să scoată din buzunar 30 de euro pentru cele două cartonaşe galbene primite în partida de sâmbătă seară. "Este o măsură nedreaptă, pentru că primul vinovat este clubul organizator. Bosânceanu a incitat la violenţă, prin declaraţiile făcute înainte de meci. Mi se părea normal ca suporterii noştri să-şi spună punctul de vedere, dar nimeni din comisie nu a vrut să-i asculte", a declarat oficialul dinamovist Gigi Neţoiu.

Suporteri rupţi în bătaie
Mihnea Ionescu, unul dintre liderii galeriei dinamoviste, spune că incidentele au început încă înainte ca suporterii să intre în stadion, doi dintre fani fiind reţinuţi de jandarmi pe motiv că erau bauţi: "Nu consumaseră băuturi alcoolice, ci încercau să organizeze intrarea noastră pe stadion. Au fost săltaţi cu forţa. Când am ajuns la maşina jandarmilor, am văzut cum erau călcaţi în picioare, rupţi cu bătaia. Ei zic că am rupt 429 de scaune, dar nu am avut acces în tribună nici măcar cu brichetele. Însă, când cei doi fani au fost aduşi printre noi şi se vedea că erau bătuţi, a început răscoala". Unul dintre suporterii bătuţi a fost internat la spitalul din Călăraşi, având politraumatism cranian şi fractură nazală.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite