Hu Jintao vrea sa relanseze parteneriatul strategic China-UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Presedintele Chinei, Hu Jintao, a inceput, ieri, o vizita oficiala de o saptamana in Marea Britanie, Germania si Spania. Potrivit analistilor, turneul european al liderului chinez, primul dupa

Presedintele Chinei, Hu Jintao, a inceput, ieri, o vizita oficiala de o saptamana in Marea Britanie, Germania si Spania.
Potrivit analistilor, turneul european al liderului chinez, primul dupa venirea sa la putere in urma cu trei ani, are ca obiectiv principal relansarea parteneriatului strategic dintre Bruxelles si Beijing, serios minat in ultima perioada de dezechilibrul balantei comerciale intre cele doua parti. Relatiile dintre China si UE n-au fost niciodata simple, iar lista litigiilor si reprosurilor reciproce e destul de lunga. Probleme de genul nerespectarii drepturilor omului de catre autoritatile de la Beijing, libertatea comertului, transferul de tehnologie militara vau deteriorat periodic dialogul. Pentru a-l ameliora, Europa si China au semnat, in 2002, un parteneriat strategic. Acesta insa nu s-a dezvoltat pe masura dorintei celor doua parti, mai ales din cauza mentinerii embargoului UE asupra vanzarilor de armament, impus in1989, dupa evenimentele din Tiananmen. Acestei probleme i s-au alaturat si alte dosare controversate care au inveninat relatiile bilaterale, cum ar fi exporturile de textile chinezesti in spatiul comunitar, pe care Bruxelles-ul a incercat mereu sa-l reduca. Prezenta tot mai puternica a Chinei pe scena internationala a adus dupa sine o crestere substantiala a comertului cu UE, in prezent cele doua parti cautand sa echilibreze deficitul. Alaturi de embargo, acesta va fi unul din subiectele prioritare aflate pe agenda intalnirilor presedintelui Hu Jintao cu omologii sai europeni.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite