Hrebenciuc, agăţat în scandalul „Bani negri pentru PSD“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Viorel Hrebenciuc, Robert Negoiţă şi Sebastian Ghiţă sunt doar câţiva dintre cei care ar fi încheiat contracte cu INSOMAR pentru realizarea unor studii fictive. DNA bănuieşte că banii ar fi ajuns la PSD.

Viorel Hrebenciuc, Fostul şef de campanie pentru algerile prezidenţiale din 2009 al lui Mircea Geoană, va fi luat la puricat de procurorii anticorupţie, într-un dosar disjuns din cel al patronului InterAgro, Ioan Niculae. El este cercetat pentru spălare de bani prin intermediul INSOMAR. Alături de Hrebenciuc mai sunt în vizorul DNA acţionarul Asesoft, Sebastian Ghiţă, deputatul PSD Robert Negoiţă, precum şi un alt membru PSD, Emilian Dinescu.

Contracte de 700.000 de euro

Procurorii verifică mai multe contracte încheiate între firmele administrate sau controlate de cei patru şi INSOMAR (al cărui acţionar, Gheor­ghe Teodorescu, a fost trimis în judecată în dosarul lui Ioan Niculae - n.r.) şi care ar fi fost, de fapt, fictive, banii fiind dirijaţi către Partidul Social Democrat. Deputatul Robert Negoiţă a rămas surprins de apariţia numelui său în acest dosar şi a susţinut că el a făcut doar sponsorizări legale.

Contractele încheiate în 2009 sunt în valoare de peste 700.000 de euro (Intrarom - 200.000 de euro, Siveco  - 250.000 de euro,  SC Asesoft SA - 200.000 de euro,  SC Real Phone SRL - 33.000 de euro şi SC Senior Consulting SRL - 80.000 de euro). În societatea Real Phone deţine 25% din acţiuni preşedintele Consiliului de Administraţie de la Dinamo, Nicolae Badea. Pe această societate avea înregistrat numărul de telefon Viorel Hrebenciuc.

În dosarul prin care patronul InterAgro, Ioan Niculae, a fost trimis în judecată de DNA, apar detalii ale influenţei pe care acesta o avea asupra lui Bunea Stancu Gheorghe, preşedintele PSD Brăila, judecat, la rândul său, în această cauză. Cei doi au avut, în 2009, o serie de convorbiri telefonice, interceptate de SRI, şi din care reiese că Bunea Stancu se lăuda frecvent cu relaţiile pe care le avea cu preşedintele PSD de la acea vreme, Mircea Geoană.

De altfel, Ioan Niculae ar fi sponsorizat ilegal cu 150.000 de euro din suma de un milion de euro - pe care o negociase cu Bunea Stancu - campania electorală pentru candidatura la Preşedinţie a lui Mircea Geoană. În schimbul banilor, Ioan Niculae spera să obţină funcţii-cheie în Ministerul Economiei, dar şi la conducerea Transgaz şi Romgaz, companii care-i furnizau, conform DIICOT, gaz ieftin. De altfel, Niculae i-a spus lui Bunea Stancu că l-ar dori la Ministerul Economiei pe Iulian Iancu, preşedintele Comisiei de Industrii a Camerei Deputaţilor şi nu pe Mihai Tănăsescu, reprezentantul României la FMI.

Dispută pe funcţii

De asemenea, cei doi discutau şi despre alte numiri în funcţii, iar Ioan Niculae îl presa să pună un om de-al său la Transgaz, doar că Bunea Stancu şi-a exprimat regretul, spunând că nu prea poate, întrucât are deja „şapte-opt posturi naţionale". „Am ANRM, am Rezervele Statului, am la CEC, am la Eximbank, am o grămadă de posturi. Şi la Bucureşti, şi la Brăila. Am pus la Agenţia de Mediu - vicepreşedinte. La Agenţia Naţională a Proprietăţii - preşedinte. La Rezervele Statului - preşedinte. La RAAPPS... Peste tot, o grămadă", se lăuda Bunea Stancu.

Ioan Niculae l-a felicitat pe Bunea Stancu pentru alegerea în funcţia de ministru al Sănătăţii a lui Ioan Bazac, însă preşedintele PSD Brăila a ţinut să-şi puncteze puterea în interiorul partidului: „Dacă o strâmbează cu mine, îi retrag sprijinul politic".

Problemele lui Ioan Niculae

1. Cercetat de DIICOT pentru subminarea economiei naţionale şi complot. InterAgro ar fi fost sprijinită de Romgaz. Prejudiciul se estimează la 126.000 de euro.
2. Cercetat pentru fraude cu fonduri UE. În acest dosar vor fi verificaţi mai mulţi şefi de la APIA.
3. Judecat pentru fals în înscrisuri în dosarul sponsorizării ilegale a campaniei prezidenţiale a lui Mircea Geoană.

Niculae: „Puneţi, măi, director la Transgaz, ce dracu'?!"

Ioan Niculae discuta frecvent cu Bunea Stancu despre funcţii-cheie.
Ioan Niculae: Auzi mă, PSD-ul nu a pus nici acum director la Transgaz.
Bunea Stancu: O să punem măi, ai răbdare, ce dracu'...
I.N. : Puneţi,măi! Când dracu' ne vedem? Pune-l, mă, pe ăla al tău...
B.S. : Nu, măi, am ANRM, am Rezervele Statului, am la CEC, am la Eximbank, am o grămadă de posturi. Şi la Bucureşti, şi la Brăila, am pus la Agenţia de Mediu vicepreşedinte. La Agenţia Naţională a Proprietăţii - preşedinte. La Rezervele Statului - preşedinte. La RAAPPS... Peste tot, o grămadă. Am vreo opt funcţii naţionale.
I.N.: Ai făcut o treabă bună cu prietenul nostru, domnu' ministru. Ai mână bună.
B.S.: Ionuţ? (Ioan Bazac, fost ministru al Sănătăţii - n.r.) Dacă el o strâmbează cu mine, îi retrag sprijinul politic. (...)
„Am fost un tâmpit când l-am pus pe Steriu!"
B.S.: Dacă voiam, îl puneam pe... dar am fost un tâmpit cand l-am pus pe Steriu (Valeriu Steriu, fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii - n.r.). Un tâmpit... am fost. M-am luat după toţi, ca să nu mai spun după cine.
I.N.: Dă-i un telefon lui Sârbu (Ilie Sârbu, fost ministru PSD al Agriculturii - n.r.)... Băi, dacă nici astăzi nu o faci şi nici cel târziu miercurea viitoare...
B.S.: Lasă, măi, că vorbesc cu... Vorbesc cu Nica
(Dan Nica, PSD - n.r.).
... Lasă, că ştiu eu de unde să o iau...

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite