Hotul multimiliardar Petru Nica - vanat de politie si lumea interlopa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Familia agentului de paza - amenintata de recuperatori Cel putin trei clanuri puternice din lumea interlopa din Bucuresti sunt pe urmele lui Petru Nica - soferul de la CPI care a fugit cu peste 100

Familia agentului de paza - amenintata de recuperatori
Cel putin trei clanuri puternice din lumea interlopa din Bucuresti sunt pe urmele lui Petru Nica - soferul de la CPI care a fugit cu peste 100 de miliarde de lei. Tentate de tezaurul furat de la firma de paza, gruparile au trimis echipe in tara pentru a da de urma bodiguardului-ciorditor. Reprezentantii firmei CPI au confirmat, ieri, ca au primit informatii certe privind faptul ca lumea interlopa a deschis vanatoarea lui Nica. Ce este mai grav, cei de la CPI au fost avertizati ca Nica - in cazul in care nu este deja sub protectia vreunui clan - are toate sansele sa fie omorat pentru bani. La fel, amenintari a primit si sotia angajatului CPI, care este insarcinata. Pana si politistii au sfatuit-o pe aceasta sa-si faca rost de bodiguarzi fiindca viata ei este in pericol. Pe langa clanurile interlope, cei de la CPI au fost contactati si de vanatorii de recompense. Numai marti, conducerea firmei de paza a primit noua "oferte" din partea recuperatorilor, care - potrivit conducerii CPI - "au anuntat ca, oricum, sunt pe urmele lui Nica si vor folosi metodele specifice lor pentru a scoate banii". Asa cum sustin politistii, procedurile recuperatorilor sunt in principal tortura sau amenintarea cu moartea a membrilor familiei celui vizat. De regula, recuperatorii provin din randul mafiei tiganesti, al raketilor sau din randul fostilor sportivi. Surse judiciare ne-au precizat ca, de regula, procentele percepute de recuperatori de la "clienti" variaza intre 20 si 30 la suta, ceea ce, in cazul lui Nica, ar insemna echivalentul a aproximativ un milion de dolari. Cu o astfel de recompensa pusa pe capul sau, Nica se transforma in cel mai vanat om din tara. Un exemplu semnificativ este "dosarul Portbagajul", unde, pentru 500.000 de dolari furati din masina lui Mihai Bucurenciu, doi oameni au fost rapiti, sechestrati si torturati de membrii unui clan din lumea interlopa. Cele doua victime erau doar banuite ca ar fi avut legaturi cu cei care dadusera "tunul".
Colegi ai lui Nica, banuiti de complicitate
Cazul "CPI" naste mai multe semne de intrebare. Ieri, intr-o conferinta de presa, Adrian Moisescu, presedintele companiei, a dezvaluit ca exista posibilitatea ca Petru Nica sa aiba mai multi complici in interiorul firmei. Unul dintre acestia ar putea fi chiar insotitorul transportului. Acesta avea rolul de sef de echipaj, insa a acceptat un ordin din partea soferului Nica. Seful de echipaj a coborat din masina pentru a-i cumpara lui Nica ciocolata fiindca acesta, cica, nu mai putea continua drumul din cauza oboselii. Primul semn de intrebare priveste usurinta cu care seful de echipaj a acceptat propunerea lui Nica in conditiile in care pana la destinatie nu mai era nici un kilometru de mers. Mai mult, seful de echipaj si-a abandonat in transport si statia de emisie-receptie, dar si telefonul sau mobil. Al doilea angajat al CPI asupra caruia planeaza suspiciuni este coordonatorul misiunii. Acesta a trimis in cursa doar doua persoane, desi procedurile cer cel putin trei agenti la un transport. Mai mult, conducerea CPI spune ca a fost pentru prima oara cand s-a incalcat aceasta regula. Coincidenta sau nu, Petru Nica a fost cel propus de coordonator pentru acest transport important, desi omul nu mai fusese in vreo cursa interjudeteana care sa transporte valori mari. Conform reprezentantilor CPI, duba blindata a plecat din Bucuresti pentru a strange banii unor societati din Galati, Constanta si Ploiesti. "A ajuns in Bucuresti, luni dimineata, la patru fara zece. A oprit in fata la restaurantul Cocosatu, chiar daca regulamentele interzic orice stationare suplimentara pe traseu. La patru a sosit la sediu (cu un taxi) seful de echipaj. A dat alarma si am sunat la 955. Am incercat sa luam legatura cu Nica prin statie, dar nu a raspuns. L-am sunat pe mobilul sau, a raspuns si ne-a comunicat ca vine la baza. Pe urma si-a inchis mobilul si nu a mai fost de gasit", povesteste Adrian Moisescu. Acesta a declarat ca masina blindata a fost gasita la opt dimineata de un echipaj al CPI - care a patrulat in zona in care fusese vazuta pentru ultima oara duba cu bani. Faptul ca duba nu avea GPS a inarziat cautarile angajatilor companiei. Conform patronului CPI, banii au fost scosi din duba de catre Nica Petru "care avea codul de acces la tezaur - cod care deschide o nisa pentru a evacua valorile in caz de urgenta".
Camatarii - o posibila destinatie a banilor furati
Petru Nica a reusit sa scoata din duba blindata 480 de kilograme de bani. Este clar ca a avut nevoie de cel putin un complice si un mijloc de transport pentru a cara sacii cu lei. Asa cum spun cei de la CPI si din Politie posibilitatile bodiguardului-ciorditor de a profita de prada sunt limitate. Nica poate sa ascunda banii intr-un loc sigur si sa-i cheltuiasca peste mai mult timp - atunci cand va reusi sa-si piarda urma. O alta posibilitate ar fi ca Nica sa apeleze la serviciile camatarilor care sa ii investeasca banii contra unor comisioane grase. O ultima varianta ar fi ca agentul CPI sa apeleze direct la lumea interlopa pentru a schimba miliardele in valuta. Tranzactiile s-ar face doar pe piata neagra. Ultimele doua variante sunt - in opinia politistilor - destul de riscante in cazul in care Nica nu si-a asigurat protectia unei grupari interlope.
Tatal agentului CPI refuza sa-si convinga fiul sa se predea
Ancheta in cazul furtului de la CPI continua cu audieri si verificari in randul persoanelor din anturajul lui Nica. Abia ieri politistii au cercetat autoturismul personal al fugarului - abandonat in parcarea firmei. In paralel, Nica este cautat de politisti insa exista posibilitatea ca el sa fie plecat din Romania. Consemnul la granita a fost transmis de Politie la cateva ore dupa comiterea furtului timp suficient pentru ca Nica sa treaca granita in Bulgaria. Surse judiciare ne-au declarat ca Nica are experienta strainatatii: in 2002 el a fost returnat din Italia dupa ce a comis acolo mai multe furturi. Pentru ca la acea vreme legislatia noastra era mai blanda, el a scapat fara dosar penal in tara si a putut fi angajat la CPI deoarece cazierul sau ramasese alb. Singura "sanctiune" pe care o putea primi la acea vreme era doar interdictia de a-si mai folosi pasaportul pe o perioada de trei luni. De altfel, inainte de a pleca in cursa cu duba de bani, el si-a luat de acasa pasaportul. Pana in prezent Politia de Frontiera nu a confirmat daca bodiguardul a parasit Romania. Tatal lui Nica - cunoscut in tigania din comuna Gurbanesti, Calarasi - a refuzat sa se implice pentru a-l gasi pe fiul sau. A transmis celor de la CPI ca nu are de gand sa-l convinga pe Petru sa se predea chiar daca viata familiei este acum amenintata de lumea interlopa.
Aflat in cercul de suspecti,
Insotitorul lui Petru Nica a trecut testul cu detectorul de minciuni
Insotitorul transportului de 100 de miliarde de lei, Daniel Vlasceanu, a trecut, ieri, testul cu poligraful. Surse judiciare au declarat ca Vlasceanu s-a dovedit a nu avea legatura cu furtul, conform rezultatelor testelor cu detectorul de minciuni. El facea parte din cercul suspectilor in cazul soferului de la CPI, disparut, luni dimineata, cu banii pe care ii transporta.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite