Hoţii, la ţepe!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România ridicolă nu poate da soluţii României năpăstuite Ei bine, iată cele două feţe ale României, deschise în faţa noastră precum paginile unei cărţi. România are o faţă

România ridicolă nu poate da soluţii României năpăstuite

Ei bine, iată cele două feţe ale României, deschise în faţa noastră precum paginile unei cărţi. România are o faţă tragică. România rămâne o ţară năpăstuită, şi asta se vede dincolo de casele tot mai arătoase şi vitrinele tot mai colorate din marile oraşe. Bolnavii de cancer ies în stradă. Un sistem sanitar idiot, clădit în batjocura tuturor, vrea cu tot dinadinsul să-i transforme în maratonişti. De la coada de la spital la cea de la farmacie şi retur. "Vrem să trăim!", suna una dintre lozincile de la acest miting al disperării şi al ultimei şanse. De piatră să-ţi fie sufletul şi nu ai cum să nu te cutremuri.

În acelaşi timp, România are şi faţa ei ridicolă. Ţara oferă în fiecare zi porţia necesară de umor negru, fără de care, se spune, oamenii de pe-aici n-ar mai avea zile. Aşa că, tot ieri, primarul general al Bucureştiului, Adriean Videanu, şi liderul PSD, Mircea Geoană, s-au avântat într-un schimb de replici pe marginea unui eveniment cu multiple semnificaţii politice la români: dispariţia ţepelor din Parcul Tineretului.

"Hoţilor, aţi furat ţepele!", striga Videanu. "Voi sunteţi hoţi, hoţul strigă hoţii", răspunde la rându-i Geoană. În realitate, cele 322 de piramide din carton, instalate de tinerii pedişti în "onoarea" parlamentarilor care au votat pentru suspendarea preşedintelui Băsescu, aveau o poveste pe cât de banală pe atât de uşor de verificat. Ţepele fuseseră distruse peste noapte de un grup de puşti înfierbântaţi ceva mai mult decât ar fi fost cazul, după distracţia de Ziua Bărbatului. Dimineaţa, lucrătorii de la ADP au curăţat locul de hârtiile şi bucăţile de placaj împrăştiate. Şi uite aşa s-a mai consumat un episod al dezbaterii politice din preajma referendumului!

Adevărul este că vieţile noastre în această ţară se scurg între o guvernare care răspunde cu greu nevoilor comunităţii şi o viaţă politică ruptă de realităţi. Suntem prinşi ca într-un borcan şi lucrurile nu se schimbă cu viteza pe care ne-o dorim, oricât de tare ne-am lovi cu capul de pereţii de sticlă. Căutaţi dezbaterea adevărată în campania premergătoare referendumului. Încercaţi să urmăriţi felul în care lideri politici responsabili caută soluţii astfel încât România să nu mai traverseze o asemenea criză. Vă obosiţi degeaba. Coaliţia anti-Băsescu joacă şerpeşte pe sub masă, schimbând regulile în timpul jocului. În timp ce preşedintele suspendat le promite susţinătorilor săi o iluzorie zi a răzbunării. Pe care ştie bine că nu le-o va putea oferi, chiar dacă va fi repus la Cotroceni în triumf.

Asta-i problema: că, în realitate, România ridicolă nu poate da răspunsurile aşteptate României celeilalte, năpăstuite. În rest, spectacol. Şi multe ţepe, bineînţeles.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite