Hotelurile lui Iacubov de pe Litoral au fost arestate o data cu patronul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De cand scandalul RAFO a ajuns la PNA, Corneliu Iacubov incearca sa-si salveze, pe cai cat mai ocolite, afacerile. A fost doar o chestiune de timp pana sa se ajunga la sechestrul asupra Complexului de

De cand scandalul RAFO a ajuns la PNA, Corneliu Iacubov incearca sa-si salveze, pe cai cat mai ocolite, afacerile. A fost doar o chestiune de timp pana sa se ajunga la sechestrul asupra Complexului de Turism si Agrement Ecologic de la Histria, ori a complexului turistic de 5 stele, Scandinavia, de la Mamaia.
Scandinavia, vandut pe sest, renovat pe sfert
Odata intrate sub "paza" legii, cele doua proprietati dobrogene ale magnatului RAFO nu pot decat sa astepte, in "conservare", decizia instantei. Lucrarile la piscina care trebuia sa justifice ridicarea la 5 stele a complexului de pe malul Lacului Siutghiol, au ramas in asteptare. In loc de bazin, se casca o groapa plina cu apa imputita, cu pietroaie si scanduri mucegaite. Pe frontispiciul cladirii, tencuiala coscovita sta sa cada, iar inauntru e santier in... lucru. Peretii interiori ai camerelor de 5 stele au fost daramati, iar "extinderea" gandita de Iacubov e in stadiu de moloz. Complexul din Mamaia e pazit de doi bodyguarzi, o catea pitica si doi catelandri negri. Aici, nimeni nu mai spera ca, in acest sezon, hotelul sa mai poata fi deschis. Dupa cum nimeni nu crede ca vanzarea hotelului sechestrat s-ar fi facut de-adevaratelea. Mai degraba, se banuieste ca instrainarea - despre care la Camera de Comert, Industrie, Navigatie si Agricultura Constanta nu se stie inca nimic - n-ar fi decat "de forma, pentru ca Iacubov sa-si scape domeniul de PNA". Parchetul General a reintrat insa in actiune, concomitent cu Serviciul de Investigare a Fraudelor Constanta, pentru a se vedea ce se ascunde in spatele "vanzarii".
Mitrea, Agathon si Razvan Theodorescu au pus umarul la distrugerea ruinelor de la Histria
Cat despre Complexul de Turism si Agrement Ecologic de la Histria, localnicii spun ca, de 1 Mai, portile s-ar fi deschis discret pentru automobile de lux cu numar de Bucuresti. Oricum, domeniul de 28 hectare de pe malul lacurilor Istria-Sinoe e pazit si azi militareste, cu foisoare de observatie si porti bine ferecate. Arheologii, in frunte cu reputatul arh. Alexandru Suceveanu continua sa ceara pedepsirea celor care l-au ajutat pe Iacubov "sa distruga patrimoniul arheologic dintr-o zona de interes national, protejata de 5 legi speciale", pentru a-si ridica vilele si cabanele de vacanta. Dar cine ar fi vinovatii? Ex-ministrul Razvan Theodorescu, inainte de a sti ca actionariatul majoritar al SC Grup Media Sud SA - concesionarul terenului de 28 ha - era, de fapt, SC RAFO Oil SA Bacau, a inaintat plangere penala, indignat la culme de "dezastrul" descoperit la fata locului. Acelasi Razvan Theodorescu a contrasemnat apoi "Avizul favorabil" nr. 73196, din 19.XI.2002! Cu singura "recomandare" ca vilele complexului turistic "sa fie construite in spiritul arhitecturii locale, din materiale specifice zonei". Scotocind prin acte, descoperim ca, in fapt, si dl. Theodorescu se conformase unei "sarcini de partid": el si-a dat aprobarea, dupa ce complexul lui Iacubov avea, deja, OK-ul ministrului Turismului, Dan Matei Agathon, si al Ministerului Transporturilor, condus de Miron Mitrea. Se intelege, asadar, de ce conditiile impuse de ARBDD, la acordarea avizului de mediu, au ramas pana azi litera moarta. Or, printre respectivele conditii se cerea, negru pe alb, "desfiintarea drumului de acces spre baza nou construita si aducerea terenului la cotele initiale", interzicandu-se "cu desavarsire" atat agrementul cu barci cu motor, ski-jet-uri, practicarea schiului nautic, cat si survolul zonei Histria cu elicoptere.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite