Hotelurile din Bucureşti, printre cele mai scumpe din Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În prima jumătate a anului în curs, venitul pe camera disponibilă a crescut cu 19,1% în raport cu perioada similară din 2006 Bucureştiul se numără printre cele mai scumpe capitale europene

În prima jumătate a anului în curs, venitul pe camera disponibilă a crescut cu 19,1% în raport cu perioada similară din 2006

Bucureştiul se numără printre cele mai scumpe capitale europene în ceea ce priveşte tarifele medii percepute de hotelieri. Capitala este devansată de oraşe cu tradiţie turistică, precum Barcelona, Zurich, Londra, Istanbul, Atena sau Moscova.

Astfel, tariful mediu pe cameră din Bucureşti a ajuns în prima parte a anului în curs la 116 euro, faţă de 263 de euro la Moscova, 149 de euro la Barcelona şi Atena, 185 de euro în capitala Marii Britanii şi 138 de euro la Istanbul, potrivit studiului Hotel Benchmark, realizat de către compania de audit şi consultanţă Deloitte.

Cerere mare pentru spaţile de cazare din Capitală Deşi tarifele percepute de hotelierii români sunt printre cele mai ridicate din Europa, gradul de ocupare în prima parte a anului în curs a fost unul apropiat de media UE, respectiv 74,6%.

Paul Mărăşoiu, preşedinte şi CEO al companiei Peacock Hotels, consideră că gradul de ocupare se situează la un nivel suficient de ridicat în raport cu piaţa, ceea ce explică şi tarifele ridicate practicate. "Cererea pentru spaţiile de cazare din Capitală este foarte mare în raport cu cererea, ceea ce determină foarte mulţi hotelieri să folosească tariful maxim stabilit", a declarat, pentru "Adevărul", Mărăşoiu.

Potrivit acestuia, în prima jumătate a anului în curs, timp de patru săptămâni, s-a înregistrat un grad de ocupare de 100% în hotelurile din Bucureşti. "Şi asta datorită evenimentelor care au avut loc; vorbim aici de Formula 3, dar şi de concertele organizate, fapt ce s-a evidenţiat în gardul de ocupare mai ales în perioada weekendurilor", a precizat Mărăşoiu.

În opinia sa, gradul de ocupare ar putea creşte dacă ar exista un calendar coerent al evenimentelor anuale. În plus, un aport foarte important îl au oamenii de afaceri. "Industria hotelieră din Bucureşti trăieşte în proporţie de minim 87% de pe urma oamenilor de afaceri, conferinţe etc", susţine Mărăşoiu.

Dacă la sfârşitul anului 2003, Capitala număra numai 2.470 camere de cazare, în prezent, ele au ajuns la 5.100, urmând ca la sfârşitul deceniului să ajungă la peste 10.000. În ceea ce priveşte majorarea tarifelor, Mărăşoiu este de părere că acestea nu vor creşte spectaculos în 2008. "O creştere de 8% ar fi una rezonabilă la care am putea asista, şi asta numai pe segmentul hotelurilor de lux de patru şi cinci stele", a declarat preşedintele Peacock Hotels.

Atena a profitat de Champions League La nivel european, s-a înregistrat o creştere de 6,8% a venitului pe cameră disponibilă, în fruntea clasamentului situându-se hotelierii din Valencia, cu o creştere de 38,2%. "Această evoluţie se datorează în mare parte Cupei Americii, care reuşeşte să atragă ca de fiecare dată marinari, spectatori şi presa din întreaga lume", se arată în studiul citat.

Atena a raportat o creştere de două cifre, în noaptea finalei UEFA Champions League venitul hotelierilor pe camera disponibilă crescând vertigions cu 116% până la valoarea de 337 euro, de trei ori mai mare decât media înregistrată de la începutul anului.

Nici hotelierii londonezi nu au fost mai prejos, înregistrând o creştere substanţială de 14,6%. Călătoriile de afaceri şi turism în capitala Marii Britanii sunt predominante. Hotelurile din Londra înregistrează în continuare cel mai ridicat grad de ocupare din Europa - 80%.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite