Hotel de trei stele pentru imigrantii ilegali

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Daca nu ar exista gratiile de la geamuri si usile metalice, noul centru de cazare a strainilor depistati cu sedere ilegala in Romania, inaugurat ieri, in Otopeni, ar putea fi confundat foarte usor

Daca nu ar exista gratiile de la geamuri si usile metalice, noul centru de cazare a strainilor depistati cu sedere ilegala in Romania, inaugurat ieri, in Otopeni, ar putea fi confundat foarte usor cu un hotel de trei stele. Fiecare camera are grup sanitar propriu, geamuri termopan si mobilier nou-nout. Exista chiar si cateva apartamente pentru familiile care urmeaza a fi cazate acolo. Doar paturile metalice suprapuse amintesc ca este vorba de o cladire in care se afla cei care au fost depistati ca se afla ilegal in Romania, urmand a fi repatriati.
"Clientii" au la dispozitie teren de fotbal, biblioteca si cabinet de fizioterapie
Totusi, "locatarii" centrului din Otopeni au toate drepturile mai putin cel la libera circulatie. Conform conditiilor impuse de Uniunea Europeana, dotarile "hotelului" includ o biblioteca, spatii special amenajate pentru practicarea ritualurilor religioase specifice, precum si facilitati pentru petrecerea timpului liber, inclusiv un teren de fotbal. Doua mese de pingpong isi asteapta "sportivii", lucru de care, probabil, se vor bucura foarte mult cetatenii de origine asiatica. In cazul in care se produce vreo accidentare pe terenul de sport, cabinetul de fizioterapie al centrului, mai bine dotat ca multe spitale din tara, sta la dispozitia "clientilor". Alaturi, exista un cabinet de prim ajutor in care am vazut aparatura ca in filme. Masa de tratament, dispozitivele cu ultrasunete, defibrilatorul si celelalte ustensile medicale sau de fitness au costat nu mai putin de 80.000 de euro.
Bucatarie cu meniu international
La parter se afla o bucatarie superutilata, cu o sala de mese la fel cu a oricarui fast-food respectabil. Avand in vedere ca strainii care vor fi cazati aici sunt de toate natiile, va exista si posibilitatea prepararii unor meniuri specifice. In plus, locatarii centrului au dreptul la vizite si pot suna pe cine doresc de la un telefon public aflat in incinta. Totul este insa supravegheat de 42 de camere video, care monitorizeaza tot ce misca in cladire. Ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, a declarat ca pentru realizarea intregului obiectiv a fost investita suma de 1.148.230 de euro din fondurile alocate de Uniunea Europeana in cadrul Programului PHARE, Guvernul Romaniei contribuind cu suma de 346.000 de euro . Astfel, centrul de cazare a strainilor luati in custodie publica Otopeni a devenit o constructie moderna, cu o capacitate de cazare superioara, de la 80 de locuri de cazare la 140. De asemenea, Uniunea Europeana a mai alocat 91.000 de euro pentru achizitionarea de autovehicule necesare activitatii Centrului. "Sunt convins ca darea in exploatare a acestui nou obiectiv reprezinta un pas important in ceea ce priveste cresterea capacitatii autoritatilor romane de control al migratiei. In acest sens, noi avem obligatia de a asigura conditii normale de viata strainilor care nu pot fi trimisi imediat in tarile de origine. Aceasta realizare duce la indeplinirea a inca unuia dintre obiectivele pe care Romania le are de indeplinit pe tot parcursul pana la aderare", a mai spus Vasile Blaga. Directorul general al Autoritatii pentru Straini, comisarul-sef Niculae Dinu, a precizat ca, de la inceputul acestui an, s-a dispus indepartarea de pe teritoriul Romaniei a 2.150 de cetateni straini, din care 1.916 au parasit singuri tara, iar restul au fost returnati.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite