Hotel de gheaţă la Bâlea Lac

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În apropierea cabanei Bâlea Lac, din masivul Făgăraş, a avut loc inaugurarea primului hotel construit în întregime din blocuri de gheaţă. De la depărtare, părea un OZN de cleştar abia

În apropierea cabanei Bâlea Lac, din masivul Făgăraş, a avut loc inaugurarea primului hotel construit în întregime din blocuri de gheaţă. De la depărtare, părea un OZN de cleştar abia aterizat pe munte. Iniţiativa realizării ineditei clădiri a aparţinut unui grup de tineri entuziaşti, care, în urmă cu mai bine de două luni, au început acest proiect unic în România.
"Ice Hotel Bâlea Lac" are o suprafaţă de 300 mp şi o formă circulară de iglu, cu un diametru de 20 m. Salvamontistul argeşean Aurelian Nica, şeful echipei de meşteri în gheaţă, s-a documentat temeinic înaintea începerii construcţiei. A apelat chiar şi la o firmă de arhitectură, după care, împreună cu colegii lui, a procurat unelte pentru tăierea bucăţilor de gheaţă. În final, a rezultat un hotel - cam rece, e drept, dar capabil să găzduiască 16 persoane. "Paradisul de gheaţă" dispune şi de un bar în toată regula, întins pe 180 mp. În interiorul hotelului, temperatura se situează în jurul valorii de 3 grade C, iar, dacă vremea se menţine normală pentru această perioadă în zonă, Ice Hotel îşi aşteaptă oaspeţii până în luna aprilie. Preţul unei nopţi de cazare este de 69 RON. Chiar şi mobilierul cu care sunt dotate camerele este confecţionat din cuburi de gheaţă. Pe paturile din gheaţă există pături groase, blănuri de oaie şi cearşafuri, aşa că, oricât de răcoare ar fi în camere, turistul se va încălzi repede. Aurelian Nica visează demult la acest proiect: "De acum trei ani am făcut câteva desene, iar anul trecut, la cabana Piscul Negru, am încercat să le pun în practică. Din nefericire, a fost prea cald afară şi construcţia mea s-a topit". La sfârşitul lui 2005, salvamontistul a prezentat proiectul patronului de la cabana Bâlea Lac, Arnold Klingeis, care s-a arătat foarte încântat de idee.
El este partener al acestui obiectiv de gheaţă, alături de Mountain Club Delta. Klingeis a venit, la rândul lui, cu o propunere: un meniu deosebit, pregătit şi servit după standardele culinare Michelin, din Franţa, dar, pentru care, turiştii trebuie să scoată 69 de euro din buzunar. Vesela în care vor servi delicatesele este produsă în ediţie limitată la Fabrica de porţelan Apullum, din Alba Iulia. Paharele pentru băuturile reci vor fi din gheaţă. Singura facilitate care lipseşte din Ice Hotel este duşul. Ca să facă o baie, turiştii trebuie să se deplaseze la cabana Bâlea, din apropiere. Pentru a nu deteriora interiorul, iluminatul localului de gheaţă se face cu ajutorul unor lămpi fluorescente, care nu generează căldură. Prin darea în folosinţă a hotelului de gheaţă, se urmăreşte promovarea turistică a zonei Bâlea Lac, care este slab vizitată de turişti în timpul săptămânii. În această perioadă, accesul la cabană se poate face exclusiv cu telecabina, întrucât Transfăgărăşanul este impracticabil. Cu toate acestea, hotelul este rezervat în totalitate pentru prima săptămână din februarie.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite