Hotel Parc, amintirea unui monument istoric

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Clădirea de pe strada Republicii nr.5 a pierdut lupta cu modernitatea. În mai puţin de un secol, Hotelul Parc a trecut de la regele Carol al II-lea la clienţi care-şi varsă ne-mulţumirea pe site-uri.

În acest episod al campaniei “Poveştile Oradei Mari”, Adevărul de Seară vă prezintă povestea unei clădiri monument istoric de pe strada Republicii nr. 5, Hotelul Parc. Construit, potrivit lui Peter I. Zoltan, în anul 1915, hotelul de pe Fo Utca (cum se numea la acea vreme strada Republicii), nu mai are nimic din strălucirea iniţială, având doar o stea şi clienţi nemultumiţi.
 
„Servicii infecte, cameră prost mobilată, baia murdară ... Am stat de două ori acolo, în doi ani consecutivi şi nu s-a schimbat nimic. Prima oară am stat în apartament, baia era curată şi modernă, în schimb nu era apă caldă! Abia a doua seară am reuşit să fac un duş, dar apa era aproape rece. Asta e, nu vă recomand acest hotel, evitaţi-l!”, scria în septembrie 2004 un fost client, pe site-ul www.hoinari.ro.

Asta după ce, cu zeci de ani în urmă, la Hotel Parc au fost cazate personalităţi precum Mihail Sadoveanu, Liviu Rebreanu, Nicolae Iorga, George Enescu, regele Carol al II-lea, poetul indian Rabindranath Tagore şi alţii.

Odinioară impunător

Clădirea este unul din cele mai vechi hoteluri din Oradea şi a fost ridicată de fraţii Emil şi Gyula Weiszlovich, pe locul unde înainte se afla o construcţie numită Castelul Bethlen, care a fost demolată în întregime. Pentru a da un aer aparte hotelului, Gyula Weiszlovich a adus din India covoare orientale valoroase, precum şi vaze şi alte obiecte de decor.

Faţada hotelului prezintă o alternanţă de rezalituri şi retrageri iar ancadramentele sunt cu profile mărunte în tencuială. Intrarea este în stil secession, fiind marcată de un atic şi un balcon, cornişa pe console fiind subliniată de un parapet. Dintre toate elementele decorative, cel mai bine a trecut testul timpului feroneria porţii de la intrare. Imobilul se află pe lista monumentelor istorice, la categoria B.

Orădenii sau turiştii care vor să admire ce a rămas din vitraliile şi frumuseţea Hotelului Parc, pot folosi intrarea din strada Aurel Lazăr, de unde mai pot fi văzute elemente decorative speciale.

La un pas de licitaţie

În august 2008, clădirea a fost scoasă la licitaţie de Direcţia Generală a Finanţelor Bihor. Marcel Boloş, la acea vreme director al Administraţiei Imobiliare Oradea spunea că urma să fie vândută strict partea ocupată de hotel a imobilului, fără spaţiile comerciale de la parter, care sunt în propietatea primăriei.
 
Preţul de evaluare fusese stabilit la suma de 1.886.448 lei. Consiliul judeţean (CJ) intenţiona să transforme încăperile hotelului în locuinţe de protocol sau garsoniere pentru angajaţii instituţiilor subordonate CJ. Însă la data de 29 august 2008 datoria Hotelului Parc a fost achitată cu bani gheaţă, patronul hotelului solicitând ridicarea sechestrului.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite