Hotararea privind aderarea Romaniei la UE va fi adoptata in acest an

0
Publicat:
Ultima actualizare:

- afirma Marian Florian Saniuta, ministrul Administratiei si Internelor

- Saptamana aceasta v-ati intalnit si ati avut discutii fructuoase cu ministrul federal de interne al Germaniei, Otto Schily. Care este pozitia Germaniei fata de Capitolul 24 - "Justitie si Afaceri Interne" si fata de integrarea Romaniei in Uniunea Europeana in 2007?
- Pozitia Germaniei fata de pregatirea Romaniei pentru aderarea la Uniunea Europeana - implicit fata de incheierea negocierilor la Capitolul 24 JAI - este de sprijin prin cooperare. Guvernul Federal a sprijinit intotdeauna eforturile pentru integrare europeana ale tarii noastre, sprijin reflectat si de multitudinea contactelor bilaterale intre conducerea Ministerului Administratiei si Internelor si, respectiv, cea a Ministerului Federal de Interne al Germaniei. Aceasta pozitie a fost reafirmata si la Sibiu de catre domnul ministru federal de interne Otto Schily. Domnul ministru a apreciat cooperarea romano-germana de pana in prezent ca fiind una de succes, domnia sa exprimandu-si dorinta ca aceasta cooperare sa continue. Totodata, inaltul oaspete a evidentiat progresele Romaniei in domeniul negocierilor, exprimandu-si increderea ca acestea se vor incheia in acest an si ca, tot in 2004, se va lua hotararea de aderare a tarii noastre la Uniunea Europeana, in 2007.
- De curand, ministrul de interne austriac, Ernst Strasser, a acordat Agentiei Austriace de Presa APA, o declaratie foarte interesanta. Va rog sa comentati aceasta declaratie.
- In declaratia de presa la care va referiti, domnul ministru Ernst Strasser a apreciat ca eforturile Romaniei pentru integrarea in UE sunt remarcabile si si-a exprimat convingerea ca aderarea Romaniei la UE va conduce la cresterea securitatii in Europa. Aceasta este, de altfel, convingerea comuna a oficialilor Uniunii Europene si ai tarilor membre, adoptata ca urmare a progreselor reformei in Romania, in domeniul Justitiei si Afacerilor Interne, in prevenirea si combaterea infractionalitatii. Prin reforma - infaptuita in acesti ani intr-un ritm fara precedent - am demonstrat ca, pentru Guvernul Romaniei, asigurarea celor mai ridicate standarde in ceea ce priveste securitatatea interna si statul de drept reprezinta un interes major si, totodata, o contributie la intarirea securitatii in zona. In acest context si in perspectiva integrarii, Austria va fi de acord cu inchiderea Capitolului 24-JAI conform calendarului stabilit, care prezinta interes atat pentru Romania, cat si pentru Uniunea Europeana. Inclusiv pentru Austria si pentru Minsterul Federal de Interne al Austriei, cu care, in ultima perioada, colaborarea noastra s-a extins si s-a diversificat. Colegii nostri de la Viena ne sprijina si au reiterat intentia lor de a se implica in mod constructiv in continuare in eforturile pe care le facem. Sprijin care, in ultima instanta, se va rasfrange pozitiv asupra sigurantei cetatenilor romani, austrieci si europeni.
- Deci, cand credeti ca va fi inchis Capitolul 24 - "Justitie si Afaceri Interne"?
- In mod cert, pana la sfarsitul anului 2004. Avem aceasta capacitate si beneficiem de tot sprijinul necesar in acest sens, din partea partenerilor nostri europeni.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite