Hora Unirii de Cartea Recordurilor la Slatina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"Hai să dăm mână cu mână cei cu inima română", spun versurile Horei Unirii. Peste 16.000 de localnici din Slatina au încercat ieri să facă aşa cum zice cântecul şi să doboare şi

"Hai să dăm mână cu mână cei cu inima română", spun versurile Horei Unirii. Peste 16.000 de localnici din Slatina au încercat ieri să facă aşa cum zice cântecul şi să doboare şi recordul mondial la cea mai mare horă din lume.
Precedentul record a fost stabilit în capitala Bulgariei, la Sofia, unde în luna mai 2005 s-a desfăşurat o horă la care au participat aproximativ 11.900 de persoane. În ciuda frigului pătrunzător, slătinenii au venit ieri în centrul oraşului lor pentru a "se prinde" în Euro Hora Unirii, pentru a marca 147 de ani de la Unirea Principatelor Române. Cele peste 16.000 de persoane au fost coordonate de primarul Darius Vâlcov şi de interpretul Gabriel Cotabiţă printr-o staţie de amplificare montată în oraş. Repetiţiile şi hora au durat aproximativ 45 de minute, iar 200 de poliţişti şi jandarmi, alături de reprezentanţii municipalităţii au făcut tot posibilul pentru a ţine hora unită. Hora s-a întins pe aproximativ un kilometru, pe bulevardul Alexandru Ioan Cuza, şi s-a format pe şapte rânduri, începând de la statuia domnitorului Cuza. În vederea respectării regulamentului, au fost distribuite 13.800 de ecusoane, în baza cărora se va putea omologa recordul, şi tot atâtea pliante cu poezia "Hora Unirii", de Vasile Alecsandri. Toată hora a fost filmată de organizatori, iar dovezile vor fi trimise pentru omologare la Cartea Recordurilor. şi dacă reprezentanţii Cărţii nu vor crede că suntem mai tari decât vecinii noştri bulgari la hore au existat şi martori care vor putea spune că au fost îndeplinite toate condiţiile. Printre martorii care vor ajuta la omologarea recordului se numără reprezentanţi ai Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, mai mulţi notari din judeţ şi o comisie de atestare formată din jurnalişti, care au declarat, la finalul evenimentului, că Slatina a întrunit toate condiţiile pentru a intra în Cartea Recordurilor, atât în ceea ce priveşte numărul de participanţi, modul în care au dansat, cât şi durata de desfăşurare efectivă a horei, răspunsul urmând să vină peste aproximativ o lună. După Euro Hora Unirii, formaţiile "Romania", "K-1" şi "Etno" au concertat pe o scenă amenajată în centrul oraşului, seara încheindu-se cu un foc de artificii.

Băsescu şi Geoană au sărbătorit Unirea la Focşani
Traian Băsescu şi Mircea Geoană au participat ieri la Focşani la manifestările de Ziua Unirii. Gerul nu a ţinut oamenii acasă, astfel că peste 5.000 de persoane au venit să sărbătorească Unirea lui Cuza. După discursurile preşedintelui statului şi liderului PSD, oficialităţile s-au prins în tradiţionala Horă a Unirii, împreună cu oameni din piaţă. Traian Băsescu a ieşit din horă şi a intrat în mulţime, de unde cu greu a fost urcat în maşina oficială de către agenţii SPP.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite