“Hola, soy rumano”, la Madrid - Revista presei spaniole
0Publicaţiile spaniole anunţă un nou spectacol al campaniei “Hola, soy rumano”.Un alt subiect care a incitat atenţia presei spaniole este punerea în vânzare a unei românce pe un site auto.
„Cel mai grandios spectacol românesc, , soseşte la Coslada” anunţă „Diario del Henares”. Sâmbătă, 1 noiembrie, va avea loc la Coslada, Madrid, în Piaţa Mayor,unul dintre cele mai mari evenimente organizate pentru românii din Spania, în care vor fi prezentate obiceiuri şi tradiţii româneşti. Spectacolul face parte din programul „Hola, soy rumano”, finanţat de guvernul României. Sunt invitaţi artişti cunoscuţi, din România: Mircea Baniciu & Pacifica, Ovidiu Lipan Ţăndărică, Marius Mihalache, Crina Matei şi Irina Sârbu. Sunt aşteptaţi peste 5.000 de români şi spanioli.
„Un supermarket cu produse româneşti câştigă primul premiu BBK Gazte Lanbidean” titrează ziarul digital „deia.com”. Cu ocazia împlinirii a zece ani de activitate, compania BBK Gazte Lanbidean a decis să acorde, timp de un an, câte un premiu lunar în valoare de 6.000 de euro firmelor care vor prezenta cele mai bune idei ale unui proiect managerial. Prima ediţie a Concursului de Proiecte Manageriale a fost câştigată de o firmă românească din Bizkaia, Ţara Bascilor -“Supermercado Otilia”.
“Un bărbat român îşi scoate soţia la vânzare pe un site de maşini de mâna a doua” anunţă “20minutos”. “Se vinde soţie. Model 1983, în bune condiţii, vine cu două accesorii de 3 şi 5 ani. Preţul este negociabil. Se cere seriozitate”. Acesta este anunţul prin care Alex Creţu, un român de 20 de ani din Bucureşti, şi-a scos “la vânzare”, pe un site auto, soţia de 25 de ani. Femeia a fost descrisă în stilul caracteristic de prezentare a unei maşini, preţul cerut iniţial fiind de 10 milioane de euro. Apoi, acesta a fost schimbat în 7.500 de euro, soţul anunţând intenţia de a o vinde urgent. Românul afirmă că a primit diverse oferte, însă nu a vândut-o pentru că nimeni un i-a plătit cât a cerut.
“Profilul omului nevoiaş: bărbat, imigrant, 40 de ani” relevă cotidianul “ABC” concluziile primăriei din Madrid. 66% din cele 1.700 de persoane fără cămin care au fost ajutate anul trecut de către autorităţile municipale din Madrid sunt de origine străină. Media de vârstă a fost de 39,7 ani, cei mai mulţi nevoiaşii care au solicitat ajutor fiind bărbaţi, în proporţie de 88,5%. Dintre imigranţi, 41,45 % provin din ţările Uniunii Europene , iar 40,91%, din Maroc, Algeria sau alte ţări africane.
„Cei 16 catalani care au incendiat fotografii ale regelui Spaniei au fost absolviţi de vină” anunţă ziarul „ADN”, în ediţia digitală. Cei 16 tineri catalani care au dat foc unor fotografii cu regele Spaniei, în 2007, în Girona, au fost puşi în libertate de către judecătorul Jose Maria Vazquez Honrubia. Tinerii şi-au recunoscut faptele, ba, mai mult, la intrarea în sala de judecată au îmbrăcat nişte veste pe care imprimaseră: “Şi eu am dat foc Coroanei”. Agenţii de ordine i-au obligat să le dezbrace, iar procesul a continuat fără incidente. Judecătorul şi-a motivat decizia de a-i elibera spunând că i s-a părut de neînţeles atitudinea procuraturii care a renunţat la acuzaţia de “atentat la coroană” şi a cerut judecarea faptelor doar ca tulburare a ordinii publice.