“Hola, soy rumano”, astăzi în Castellon – Revista presei spaniole

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Majoritatea publicaţiilor spaniole de astăzi prezintă atacurile teroriste care au avut loc noaptea trecută, în Ţara Bascilor, şi creşterea acută a ratei şomajului în Spania.

“Două staţii de tren din Vizcaya, atacate în mai puţin de două ore” informează cotidianul naţional “El Pais”.

Nu s-au înregistrat victime, dar s-au înregistrat importante pagube materiale în gările din Berizz şi Amorebieta, din Ţara Bascilor. Noaptea trecută, într-un interval de nici două ore, au avut loc atacuri teroriste în cele două staţii de tren. Un atac a fost cu bombă artizanaşă, iar celălalt cu, cocteil Molotov. Se anchetează eventuala legătură între cele două atacuri şi referendumul organizat astăzi de către guvernul basc.

„Numărul şomerilor a crescut cu 806.900 doar în ultimul an şi a ajuns la 2, 6 milioane de persoane”
, descrie cotidianul „ABC” trista situţie de pe piaţa muncii spaniole.

Criza economică afectează din ce în ce mai mult câmpul muncii din Spania. Numărul şomerilor a ajuns la 2.598.800 de persoane. Situaţia este cu atât mai dramatică cu cât, pentru prima oară în ultimii 14 ani, a început desfiinţarea locurilor de muncă. Economia spaniolă nu mai reuşeşte să asigure noi posturi forţei de muncă în aşteptare, ba chiar mai mult, în ultimul an au fost desfinţate 164.300 de posturi.

“Muzică şi cultură românească în Castellon”, anunţă, pentru toţi cei interesaţi, ziarul „Mediterraneo”.

Oraşul Castellon găzduieşte astăzi, între orele 15.00 şi 00.00, spectacolul “Cunoaşte România de Aproape”. Vor participa artişti români de valoare şi se va organiza o scurtă incursiune în cultura ţării. Evenimentul este organizat de guvernul României, prin intermediul campaniei ”Hola, soy rumano”.

“Înaltul reprezentant al românilor crede că moratoriul va lua sfârşit în 2009”
, titrează “terra.es”.

La conferinţa organizată ieri, la Sevilla, Petre Roman şi-a exprimat încrederea că anul 2009 va aduce, pentru români, încheierea perioadei de restricţie pe piaţa muncii spaniole. El şi-a argumentat afirmaţiile prin discuţiile purtate cu ministrul spaniol al muncii, Celestino Corbacho, şi cu mai mulţi primari ai unor localităţi în care numărul românilor este mare.

“Sanz o numeşte ca secretar al departamentului de Imigraţie al PP pe românca Julia Veres” informează “La Rioja”.

Julia Veres, o româncă rezidentă de 8 ani în Spania, a fost numită secretar al departamentului de Imigraţie al Partidului Popular din comunitatea La Rioja de către Pedro Sanz, preşedintele formaţiunii. „Vrem ca imigranţii care se află şi muncesc legal în Spania să dispună de o structură politică care să le reprezinte interesele”, a afirmat Sanz.

„24.897 de străini sunt închişi în Spania, jumătate dintre ei ispăşindu-şi pedeapsa”
informează „Europa Press”.

În închisorile spaniole se află 24.897 de străini, dintre care 12.389 îşi ispăşesc pedeapsa, conform datelor Institutului Penitenciarelor din Spania. Cei mai mulţi arestaţi străini sunt marocanii, cu 3.368 de persoane, urmaţi de columbieni, 1.208, şi români, 851.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite