Hocus-pocus cu apa de băut

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ţăranii botoşăneni din Lunca Prutului acuză autorităţile că le-au restricţionat apa la o oră pe zi Localnicii din mai multe sate botoşănene, care sunt conectaţi la reţeaua de

Ţăranii botoşăneni din Lunca Prutului acuză autorităţile că le-au restricţionat apa la o oră pe zi

Localnicii din mai multe sate botoşănene, care sunt conectaţi la reţeaua de apă şi canalizare, au apă cu program şi atunci cu debit scăzut. În vreme ce primăriile au cerut oamenilor să folosească apa cu grijă doar pentru consum casnic, conducerea Sistemului de Gospodărire a Apelor susţine că este apă suficientă până la toamnă şi că n-a impus niciun fel de restricţie. Sătenii sunt disperaţi şi nu înţeleg din ce cauză nu au apă. Nici autorităţile nu înţeleg.

De la 4 la 5 dimineaţa. Doar în acest interval de timp curge apa la robinetele din curţile sătenilor din localitatea Santa Mare, situată în Lunca Prutului. Oamenii sunt nevoiţi să se trezească cu noaptea în cap să adune rezerve de apă în butoaie şi căzi. Nici apă de la fântâni nu pot lua deoarece majoritatea lor au secat din cauza secetei. Fântânile care n-au secat sunt contaminate cu nitriţi şi nitraţi. "Mă trezesc la 4 dimineaţa şi mă rog să pot umple măcar un butoi cu apă ca să am cu ce face mâncare şi ce bea toată ziua. Curge cu ţârâita şi plângi până aduni 10 litri. Dar şi aşa avem noroc, că stă pe deal, că aici încă mai curge o oră. Celor din vale le-au ruginit robinetele de când nu au mai avut apă", ne-a spus o localnică din Santa Mare.

Prutul, mare cât casa!

Pe lângă localitatea Santa Mare trece Prutul. Seceta nu i-a scăzut deloc debitul, ba chiar este mai învolburat ca niciodată. Oamenii îşi fac semnul crucii şi înjură autorităţile pentru că apă este cât vezi cu ochii, dar ei o beau cu porţia. "Nu risipim apă. Bem cât să nu murim de sete, facem mâncare şi atât. E de râsul lumii. Prutul e mare cât casa şi noi ne plângem că nu avem apă. O plătim numai să ne-o dea, că doar nu vrem degeaba", ni s-a plâns Ion Grădinaru, unul dintre localnicii sătui să care zilnic butoaie cu apă din Prut. De altfel, nu există om în Santa Mare care să nu aibă în curte măcar patru-cinci butoaie pline cu apă, rezerve pentru o zi.

Într-o situaţie similară se află mai toate localităţile din Lunca Prutului. În Ştefăneşti, Călăraşi, Ripiceni, Stânca şi Truşeşti, sute de fântâni au secat în ultimele săptămâni, iar apa la robinete curge doar câteva ore pe zi.

"Furnizorii sunt de vină"

Primăria Santa Mare a cerut ţăranilor să folosească apa "cu cap", doar pentru consum. "Am cerut populaţiei prin intermediul angajaţilor primăriei şi a beneficiarilor de ajutor social să informeze populaţia că stăm foarte prost cu apa şi să o folosească doar pentru uz casnic. Furnizorii de apă nu fac faţă secetei, iar nivelul de apă e scăzut. Aşa că irigaţiile cu apă de la robinet sunt interzise. I-am sfătuit să ia apă din Prut până scăpăm de secetă", ne-a declarat secretarul Primăriei Santa Mare, Ion Timofte. Autorităţile locale au găsit şi "o soluţie alternativă" pentru ţăranii care vor apă de băut: să se obişnuiască să cumpere şi să consume apă plată din magazine! "Cu o pensie de 400.000 de lei pe lună ar însemna să dau toţi banii pe apă, doar ca să nu mor de sete, că în rest doar trăiesc cu aer", ne-a spus revoltat un bătrân din Santa Mare.

Consumul nu este, de fapt, restricţionat

Culmea este că ţăranii din judeţul Botoşani se confruntă cu o criză a apei care de fapt nu există. O recunosc chiar autorităţile. "Apă este din belşug. Seceta nu a scăzut debitul marilor râuri şi pârâuri din judeţ. Avem rezerve de apă până în toamnă fără probleme şi nu am impus restricţii către populaţie. Noi nu încheiem contracte direct cu populaţia, ci doar cu furnizorii de apă din oraşe. Probabil, decizia de a reduce debitul apei la robinete şi programul de furnizare le aparţine. Mai există posibilitatea ca unii să folosească apa potabilă pentru irigaţii masive, ceea ce duce la reducerea debitului. Cu siguranţă nu există o criză a apei în judeţul Botoşani", ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Sistemului de Gospodărire a Apelor Iaşi, de care aparţine şi judeţul Botoşani, Dan Buruiană.

Nici furnizorii n-au impus restricţii!

Pe de altă parte, şefii Regiei Judeţene de Apă susţin şi ei că nu au impus niciun fel de restricţii populaţiei. "Nu avem probleme în staţiile de pompare şi nu am impus restricţii către populaţie. Programul de distribuţie a apei, dar şi debitul sunt normale. Primăriilor le este simplu să dea vina pe furnizor în loc să afle de ce populaţia nu are apă. Pe noi nimeni nu ne-a sunat să ne anunţe de asemenea probleme. Nu ştiam că oamenii din Santa Mare au apă o oră pe zi. Noi furnizăm apă normal. Mai mult ca sigur, cetăţenii prin zona cărora trece conducta de apă folosesc apa în cantităţi uriaşe pentru irigaţii şi astfel debitul se reduce drastic", ne-a declarat directorul Regiei Judeţene de Apă Botoşani, Florin Nicolau. Ce nu spun responsabilii cu apa de băut a oamenilor este cum se face că, dacă irigaţiile sunt principala cauză a deficitului de apă şi nimeni nu a impus restricţii, apa curge totuşi numai între anumite ore, zilnic, respectiv de la 4 la 5 dimineaţa. Coincidenţa este prea mare. Directorul RAJ Apă Botoşani ne-a declarat că mâine o echipă a Regiei va face verificări în localităţile din Lunca Prutului pentru a stabili cum este posibil ca apa să fie o problemă pentru localnici.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite