FOTO Politicienii din România au hobby-uri de zeci de mii de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De la parlamentari până la foşti premieri, demnitarii au găsit formule originale de a-şi petrece timpul liber. Când nu negociază alianţe sau nu se ceartă la televizor, politicienii participă la raliuri, mitinguri aviatice, fac sporturi extreme sau colecţionează tablouri.

Primarul Constanţei, Radu Mazăre (PSD), este un campion al originalităţii în privinţa timpului liber. Edilul e pasionat de paraşutism, dar lista sporturilor extreme nu se opreşte aici. El s-a specializat în sporturile pe apă,  printre care se numără  kitesurfingul. După cum îl defineşte cuvântul englezesc kite (zmeu), kitingul este sportul care foloseşte un zmeu ca mijloc de propulsie. Forţa de tracţiune dezvoltată de zmeu permite alunecarea plăcii pe apă.

Liderul PSD  practică şi windsurfingul, care presupune surfing cu o ambarcaţiune în loc de placă, dar  conduce şi bărci de mare viteză. El a deţinut până în 2005 un iaht pe cale l-a vândut unui om de afacer constănţean. Iarna se refugiază la carnavalul de la Rio, unde îşi exersează veleităţile de dansator de samba. Implicat în mai multe dosare, cunoscut pentru pasiunea sa pentru fetele frumoase, el şi-a sintetizat crezul de viaţă: "Noua mea deviză: sport, fete şi anchete!"

Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu (PNL) este pasionat de maşini. El a concurat, recent, la un raliu desfăşurat la Sinaia, cu un automobil Lancia Fulvia, vechi de 40 de ani, şi s-a clasat pe locul al treilea la categoria „Automobile istorice".  Pe lângă maşina cu care a participat, Tăriceanu mai deţine trei maşini Citroën (fabricate în 1955, 1967 şi 1986), un Fiat produs în 1966 şi un ARO din 1974. Pe de altă parte, Tăriceanu nu a ascuns niciodată pasiunea sa pentru motocicletele Harley-Davidson, el circulând multă vreme cu un astfel de model.  Liderul PSD, Victor Ponta este şi el un iubitor al raliurilor  la care participă împreună cu campionul naţional Titi Aur.

image

Dacă în Kiseleff , la sediul PSD, Ponta este cel care conduce, la raliu el este, în majoritatea cazurilor, copilot. Recent, Ponta a participat, în calitate de pilot,  la acelaşi  concurs de raliu la Sinaia, afirmând că a venit în urma sfatului lui Tăriceanu. Maşina liderului PSD a fost personalizată cu două mesaje : "Sponsor: Daciana" şi "Verificat 100% Blejnar" - cu trimitere la acuzaţiile şefului ANAF privind finanţarea pasiunii sale.

Şi fostul ministru al Finanţelor, Sebastian Vlădescu, vorbeşte cu pasiune de maşini şi de motociclete. El deţine un model de Fiat-500, pe care îl mai au doar în jur de 700 de oameni din întreaga lume şi o motocicletă Harley-­Davidson. Vlădescu este şi un împătimit al ceasurilor, având aproape 100. „Eu le colecţionez nu pentru valoare, ci pentru mecanism, sunt fascinat de modul în care este conceput şi funcţionează", mărturisea Vlădescu.

Berceanu, la înălţime

Pasionat de înălţime, senatorul PDL Radu Berceanu pilotează avioane de câte ori are ocazia. De exemplu, anul trecut , el a deschis mitingul aviatic Otopeni Air Show, conducând cu un avion Cessna o formaţie de aeronave ce a decolat de la Strejnic.  Parlamentarul PDL şi-a construit singur un avion cu două locuri şi a investit 40.000 de euro în realizarea proiectului.  „Acum fac un alt avionaş, este o construcţie 100% Radu Berceanu, eu l-am calculat, l-am proiectat, am făcut fiecare piesă!", povesteşte democrat-liberalul. Pasiunea este mai veche decât implicarea în politică, datând încă de pe vremea când era pionier şi construia avioane în miniatură.

Fostul premier Adrian Năstase (PSD) e renumit pentru partidele de vânătoare. În 2005 a fost invitat la o vânătoare organizată de omul de afaceri Ion Ţiriac la Balc unde, potrivit relatărilor din presă, a împuşcat 25 de porci mistreţi. Năstase a fost chiar preşedintele Asociaţiei Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi din România. Fostul lider PSD este cunoscut şi pentru pasiunea sa pentru tablouri, el deţinând lucrări de pictură şi grafică în valoare de 85.000 de euro.

Geoană joacă până la final

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană (PSD), joacă tenis în timpul liber. "Politica este ca şi tenisul, se joacă în 5 seturi, atât timp cât eşti pe teren poţi să  întorci scorul!", a declarat preşedintele Senatului. Ministerului Culturii, Kelemen Hunor, îi place să facă fotografii. Senatorul PSD Olguţa Vasilescu are un hobby mai puţin întâlnit pentru o femeie: îşi trânteşte adversarii la pământ. Ea deţine centura neagră 2 Dan, fiind o profesionistă în Shotokan-Fudokan. Prima-doamnă a României, Maria Băsescu are un hobby adecvat pentru poziţia pe care o ocupă: echitaţia, sport pe care a început să-l deprindă în urmă cu opt ani. Cel mai bine se înţelege cu „Răsfăţ", calul primit cadou de la Traian Băsescu.

"Politica este ca şi tenisul, se joacă în 5 seturi, atât timp cât eşti pe teren poţi să  întorci scorul!''
Mircea Geoană preşedintele Senatului

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite