Casa în care s-a născut Hitler, la vânzare pentru 2,5 milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Casa în care s-a născut Hitler, la vânzare pentru 2,5 milioane de euro
Casa în care s-a născut Hitler, la vânzare pentru 2,5 milioane de euro

Casa în care s-a născut Adolf Hitler din Braunau-am-Inn, Austria,va fi scoasă la vânzare pentru suma de 2,5 milioane de euro, relatează Agerpres.

Autorităţile locale încearcă însă să găsească o modalitate pentru a bloca vânzarea, deoarece se tem că va ajunge pe mâinile unor extremişti de dreapta care o vor transforma într-un monument în memoria dictatorului.

Primarul din Braunau, Gerhard Skiba, a explicat că autorităţile ar vrea să cumpere imobilul, însă nu au suficienţi bani pentru clădirea din Salzburger Vorstadt 15 şi ar urma să apeleze la guvern pentru restul sumei.

Celebrul dictator s-a născut la 20 aprilie 1889 într-o cameră de la etajul întâi al acestei clădiri cu trei etaje - la parter era un bar numit Gasthof Zum Pommer. Părinţii săi, Klara şi Alois închiriaseră un apartament deasupra barului şi au trăit acolo până în 1892, când s-au mutat la Linz.

Casa este deţinută încă de familia după care a fost numit barul. Proprietara Gelinde Pommer vrea să vândă pentru că organizaţia de caritate pentru persoane cu dizabilităţi care o închiriase în ultimii 20 de ani urmează să se mute în ianuarie, iar ea nu vrea să o mai aibă în grijă.

Casa nu a fost scoasă încă la vânzare, însă agenţii imobiliari estimează un preţ de 2,5 milioane de euro. Nimic din ce avea legătură cu Hitler nu mai există în clădire, nici măcar dormitorul în care s-a născut. Singura relicvă din perioadă nazistă este o poartă de fier cu iniţialele MB, de la Martin Bormann, ministru de stat în acea vreme, care le-a instalat acolo când a declarat casa monument naţional după ce Hitler a alipit Austria în 1938.

Bormann a cumpărat casa cu fonduri naziste şi a transformat-o într-un centru cultural cu artă aprobată de nazişti. În timpul războiului, germanii şi austriecii erau încurajaţi să aducă un omagiu casei în calitate de altar al liderului lor. Nazişti fanatici au încercat să o arunce în aer înainte de sosirea trupelor americane, însă nu au reuşit.

Clădirea a fost înapoiată familiei Pommer în 1952 şi a fost pe rând bibliotecă publică, şcoală, bancă, institut tehnic şi în cele din urmă casă şi atelier pentru persoane cu dizabilităţi.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite