Historia: Cine a profitat de cultul lui Ceauşescu?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru liderul comunist, cultul personalităţii a fost un model de ineficienţă. Popularitatea sa, imensă la sfârşitul anilor ’60, s-a spulberat cu totul în 20 de ani. În schimb, cultul personalităţii s-a dovedit extrem de profitabil pentru cei care l‑au întreţinut.

Cultul personalităţii în „cazul“ Nicolae Ceauşescu este unul dintre cele mai fascinante capitole din istoria comunismului românesc – aceasta astăzi, pentru că în epocă a fost unul dizgraţios, care a atras asupra României şi românilor (mai ales în anii ’80) ironiile şi consternarea lumii libere.

Mai citiţi şi:

VIDEO Soţii Ceauşescu sunt dezgropaţi în Cimitirul Ghencea

Din acest punct de vedere, cazul Conducătorului României socialiste (1965 – 1989) rămâne unul demn de manualele de ineficienţă politică. Nicolae Ceauşescu era, la finele anilor ’60, un lider efectiv popular la el acasă – atingând probabil o cotă de credibilitate unică până atunci în istoria comunismului autohton. Ei bine, viitorii „arhitecţi ai cultului“ lui Ceauşescu au lucrat, de fapt, împotriva acestei stări de fapt promiţătoare.

În următorii 20 de ani, cultul personalităţii, care a început aproape imediat după gestul curajos din 21 august 1968, de condamnare a intervenţiei sovietice în Cehoslovacia, n‑a adus nimic benefic credibilităţii liderului român.

Pentru a citi textul integral, accesaţi acest link...

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite