Hillary promite o „diplomaţie forte”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Europa de Est nu se află printre priorităţile Departamentului de Stat al SUA. Noua şefă a diplomaţiei americane Hillary Clinton a fost primită cu aplauze în momentul în care le-a vorbit subalternilor despre o nouă eră în relaţiile internaţionale.

„Cred din tot sufletul că este o nouă eră pentru America”, le-a transmis Hillary Clinton sutelor de persoane, dintre care majoritatea diplomaţi, venite să asiste la primul discurs oficial al acesteia, la Departamentului de Stat.

Majoritatea angajaţilor de la Departamentul de Stat au primit-o cu aplauze nedisimulate pe fosta primă-doamnă.

De altfel, prin tradiţie, Departamentul de Stat este preponderent democrat. Hillary le-a transmis diplomaţilor că priorităţile diplomaţiei americane vizează zone ca Orientul Mijlociu, Asia şi lupta împotriva terorismului. Din discursul său a lipsit „Europa de est”.

Cei trei stâlpi

„Politica externă americană se sprijină pe trei stâlpi: apărarea, diplomaţia şi dezvoltarea”, a declarat Hillary Clinton. Fosta rivală din campanie a lui Barack Obama a ţinut să-i asigure pe subalternii săi de faptul că relaţia cu liderul de la Casa Albă va decurge perfect.

De altfel, Obama a fost aseară la Departamentul de Stat pentru a „demonstra cât este de decis să lucreze cu noi”, după cum se exprima doamna Clinton înaintea vizitei şefului statului.

Şefa diplomaţiei americane a criticat în chiar primul său discurs administraţia Bush, făcând aluzie la tensiunile dintre vicepreşedintele Dick Cheney şi ministrul Apărării Donald Rumsfeld, pe de o parte, şi la cei doi secretari de stat care s-au succedat în perioada Bush: Colin Powell şi Condoleezza Rice, pe de altă parte. „Nu vom tolera genul de divizări care au blocat şi au slăbit capacitatea de a obţine rezultate pentru America”, a spus Clinton.

Primele numiri făcute de Hillary Clinton demonstrează continuitatea cu cele două mandate ale soţului său. Astfel, Hillary l-a numit pe Richard Holbrooke în postul de emisar pentru Afganistan şi Pakistan. Acesta a îndeplinit funcţia de ambasador al SUA la ONU şi este cunoscut drept „artizanul acordurilor de la Dayton” ce au dus la încheierea războiului din Bosnia.

Totodată, Hillary l-a numit pe George Mitchell în funcţia de emisar american pentru Orientul Mijlociu. Mitchell este considerat „artizanul păcii din Irlanda de Nord”.

Fostul senator, în vârstă de 75 de ani, va merge în regiune cât mai repede posibil, „pentru a ajuta părţile să garanteze că armistiţiul care a fost obţinut devine durabil şi viabil”, a anunţat preşedintele Barack Obama aseară, în timpul vizitei la Departamentul de Stat.

La rândul său, Susan Rice a fost numită în funcţia de ambasador american la ONU, funcţie în care pe durata ultimul deceniu s-a remarcat doar John Bolton.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite