"Hidrogenul poate stinge criza petrolului"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Klaus Toepfer spune că, în următorii ani, resursele fosile vor scădea, iar motorul cu hidrogen poate evita criza energetică Klaus Toepfer, fostul director pentru programele de mediu la

Klaus Toepfer spune că, în următorii ani, resursele fosile vor scădea, iar motorul cu hidrogen poate evita criza energetică

Klaus Toepfer, fostul director pentru programele de mediu la Naţiunile Unite, spune că hidrogenul e energia viitorului. Germanul Toepfer consideră că, în prezent, combustibilul fosil e limitat, în timp ce hidrogen avem din plin, mai ales dacă acceptăm ideea că trebuie să-l extragem din apă.

Cu toate că hidrogenul are unele probleme, în sensul că provoacă uneori explozii necontrolate în motor, fostul director consideră că pot fi găsite soluţii pentru "domesticirea" lui. El consideră că, în următorii ani, populaţia globului va creşte, iar resursele fosile vor scădea, ceea ce va duce la o luptă pentru combustibilul fosil folosit în prezent.

O soluţie pentru rezolvarea crizei energetice care se prefigurează e folosirea hidrogenului. Acesta poate fi prelucrat uşor şi nu e poluant. "Poate multora li se va părea ciudat când vorbim de reactoare cu temperaturi foarte ridicate în care să fie prelucrat hidrogenul, dar la fel a fost şi când omul a vrut să plece pe Lună.

Pentru mulţi a fost ficţiune, însă acum e o realitate. Trăim într-o epocă a revoluţiei industriale şi trebuie să găsim soluţii ca să trăim", a declarat Klaus Toepfer.

Cât timp a fost director pentru mediu la Naţiunile Unite, a restructurat organizaţia după cinci priorităţi: sistem de prevenire a poluării, dezvoltarea planurilor de mediu, îmbunătăţirea politicilor de mediu şi a coordonării aplicării convenţiilor de mediu şi suportul pentru Africa.

Politica de mediu e politica viitorului

Toepfer a declarat, în mai multe rânduri, că politica de mediu e, de fapt, politica păcii în viitor. "E foarte important ca noi să creăm o cultură a cooperării şi a respectului reciproc între sud şi nord, între bogaţi şi săraci, astfel încât să evităm creşterea tensiunilor într-o lume unde resursele vitale nu mai pot fi garantate", afirma Toepfer într-una dintre intervenţiile sale de la Naţiunile Unite.

Hidrogenul folosit pentru energie

Fostul ministru german al mediului consideră că una dintre căile de a reduce consumul combustibililor fosili e folosirea hidrogenului atât pentru transport, cât şi pentru producerea electricităţii, prin reactivarea acestui gaz cu oxigenul.

Expertul german mai spune că principalul scop pentru eliminarea consumului de combustibil fosil e acela de reducere a emisiilor de dioxid de carbon. Un al doilea scop e producerea unei energii care să înlocuiască petrolul.

Mai multe joburi din energii alternative

"Luând în serios problema încălzirii globale, care devine o ameninţare reală, nu numai că putem stopa risipa resurselor naturale, dar vom genera o lume mai curată în care pot munci mii de oameni. E vorba de joburile din sistemele de energie alternativă şi generare de combustibili mai curaţi", afirmă fostul ministru german al mediului.

Organizarea muncii poate fi un catalizator pentru schimbare pentru muncitori, care, alături de companiile pentru care lucrează, pot deveni mai responsabili faţă de mediu şi mai eficienţi în folosirea resurselor. În opinia fostului director ONU, acest lucru nu numai că ar face companiile mai competitive, dar reduce din amprenta pe care ele o lasă asupra habitatelor, a resurselor de apă şi asupra stratului de ozon.

Combate sărăcia

Scopul final al folosirii hidrogenului drept combustibil ar fi reducerea sărăciei, egalitatea de şanse pentru oameni şi menţinerea unui mediu mai curat. În timpul mandatului său de la Naţiunile Unite, Klaus Toepfer a dat publicităţii mai multe rapoarte în care arăta că multe dintre regiunile muntoase ale Europei se află în pericolul de a-şi pierde identitatea din cauza degradării mediului.

"Pentru că încălzirea globală şi despăduririle sunt accelerate, iar tehnologia a ajuns în cele mai sălbatice locuri, presiunea oamenilor asupra zonelor înalte a crescut foarte mult", considera Toepfer. Fostul reprezentant al ONU arată că pierderile suferite de munţi ameninţă sănătatea tuturor oamenilor. Formele de relief cele mai înalte sunt de fapt turnurile de apă ale lumii, de unde izvorăsc apele de care se folosesc toţi oamenii.

Criticii hidrogenului spun că e un gaz scump

Oamenii de ştiinţă care se opun folosirii hidrogenului pentru producerea combustibilului spun că pentru multe dintre aplicaţiile practice ale hidrogenului e nevoie de un plan de economisire. Studiile cercetătorilor arată că hidrogenul e unul dintre cei mai scumpi înlocuitori pentru petrol.

Recent, oamenii de ştiinţă au arătat că există probleme majore în găsirea unei soluţii pentru hidrogenul folosit pentru transport. Aceste probleme se referă la găsirea unei soluţii economice pentru hidrogen, care, spun specialiştii, nu va fi nici simplă, nici generoasă.

>> Organizaţia Mondială a Muncii estimează că, anual, 300.000 de muncitori sunt ucişi din cauza expunerii la agenţii chimici din mediul în care trăiesc. Trebuie să gândim soluţii pentru a reduce acest lucru.

Klaus Toepfer
fost director la Naţiunile Unite

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite