Hidroelectrica taie curentul primului „băiat deştept“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Euro-P.E.C., unul dintre „băieţii deştepţi“, va rămâne de astăzi fără energie ieftină, după ce administratorul judiciar al Hidroelectrica, Euro Insol, a denunţat contractul.

Unul dintre efectele aşteptate ale intrării în insolvenţă a Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie din România, nu a întârziat să se materializeze. Mai exact, rezilierea contractelor semnate de Hidroelectrica cu aşa-zişii „băieţi deştepţi", care au beneficiat în ultimii ani de preţuri mult mai mici decât cele de pe piaţa reglementată.

Euro Insol, administratorul judiciar al companiei de stat, care a intrat în procedură de reorganizare în urmă cu o săptămână, a denunţat ieri primul contract. Este vorba de Euro-P.E.C. din Galaţi. Astfel că, la sfârşitul acestei zile, furnizarea de energie către Euro-P.E.C va fi sistată. „La ora 14.00 (ieri - n.r.) va pleca denunţarea contractului şi va intra în vigoare mâine (miercuri - n.r.), la ora 24.00. De la acea oră va fi sistată furnizarea de energie electrică.

Află de pe Forbes.ro care sunt problemele care împiedică firmele austriece să investească în microhidrocentrale, în România

Am decis denunţarea acestui contract pentru că era unul prejudicios pentru companie", a declarat Remus Borza, avocat şi managing partner la Euro Insol, administratorul Hidroelectrica. El a adăugat că Euro-P.E.C. cumpără energie ieftină de la Hidroelectrica încă din 2004. În ultimii doi ani, firma din Galaţi a cumpărat energie cu 130-141 lei/MWh, în condiţiile în care preţul de referinţă era de 220-225 lei/MWh. „Prejudiciul calculat pe ultimii şase ani, ca diferenţă între preţul de achiziţie şi cel de referinţă, este de 118 milioane de lei", a mai spus Borza.

Contract mic, dar cu restanţe

Contractul cu Euro-P.E.C. este însă unul dintre cele mai mici. Hidroelectrica a livrat anul trecut către Euro-P.E.C. 320.876 MWh comparativ cu 2,15 milioane MWh către Energy Holding sau 1,57 milioane MWh către Alpiq RomEnergie. De ce este Euro-P.E.C. primul „băiat deştept" deconectat de la energia ieftină? Pentru că este singurul care are restanţe către Hidroelectrica, spune Borza. „Nu este suficient că primea energie ieftină, dar nici nu o plătea. Compania are restanţe la plată de 37 de milioane de lei pentru perioada ianuarie-iunie 2012", a explicat Borza.

Citeşte pe Forbes.ro care sunt măsurile prin care Ministerul Mediului vrea să susţină producţia de energie electrică din surse regenerabile

Întrebat dacă urmează ca şi alte contracte semnate de Hidroelectrica cu „băieţii deştepţi" să fie denunţate, Borza a răspuns: „E suficient acesta pentru început. Ne uităm, pe rând, pe toate, cu maximă atenţie. Din câte ştiu, acesta este singurul contract care nu are plăţile la zi."

Un „băiat deştept"şi discret

Euro-P.E.C. are ca obiect de activitate, conform clasificării CAEN, comercializarea energiei electrice. Firma, cu 39 de salariaţi, a înregistrat în 2010 un profit de 1,17 milioane de lei şi o cifră de afaceri netă de 132 de milioane de lei, potrivit datelor Ministerului Finanţelor. Compania este controlată în proporţie de 89% de omul de afaceri gălăţean Marcel Adrian Comşa, cu o avere estimată de „Forbes 500 Miliardari" la 16-17 milioane de euro. Controversat pe plan local, inclus pe lista „băieţilor deştepţi" şi considerat un apropiat al PDL, Comşa este unul dintre cei mai discreţi oameni de afaceri ai Galaţiului. Acţionari minoritari la Euro-P.E.C. sunt Ovidiu Peligrad (7%), Stelian Darie (3%) şi Galina Comşa (1%). 

"Nu este suficient că primea energie ieftină, dar nici nu o plătea. Euro-P.E.C. are restanţe de 37 de milioane de lei."
Remus Borza managing partner Euro Insol

„Băieţii deştepţi" şi valoarea contractelor*

- Alro - 322,47 mil. lei
- Energy Holding  - 280,25 mil. lei
- Alpiq RomEnergie - 204,34 mil. lei
- ArcelorMittal Galaţi  - 185,46 mil. lei
- EFT România - 136,68 mil. lei
- Alpiq RomIndustries - 130 mil. lei
- Electromagnetica - 124,95 mil. lei
- Euro-P.E.C. - 45,3 mil. lei
*contracte aflate în derulare în 2011

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite