Hidroelectrica negociază majorarea preţurilor pentru "băieţii deştepţi"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hidroelectrica negociază majorarea preţurilor pentru "băieţii deştepţi"
Hidroelectrica negociază majorarea preţurilor pentru "băieţii deştepţi"

Hidroelectrica se află în prezent în proces de renegociere a contractelor de vânzare a energiei către clienţii săi şi urmăreşte majorarea preţurilor de livrare din aceste contracte, susţine directorul general al producătorului de energie, Mihai David, într-o declaraţie furnizată presei.

Acesta susţine că, de când a preluat mandatul de director general al companiei, nu a prelungit niciun contract de vânzare de energie directă cu niciun beneficiar.

Hidroelectrica a încheiat, în perioada 2004-2005, prin negociere directă, contracte de vânzare a energiei pe termen lung cu mai mulţi furnizori, denumiţi ulterior „băieţi deştepţi”, care şi-au rezervat circa 40% din producţia companiei.

Ideea rezilierii acestor contracte a bântuit toţi miniştrii de resort de atunci până în prezent, însă renunţarea la aceste contracte ar obliga producătorul de energie să plătească penalităţi comerciale de un miliard de euro.

Potrivit informaţiilor dezvăluite în anul 2007 în timpul audierilor Comisiei parlamentare de anchetă în acest caz, Energy Holding şi Alro primesc, până în 2013, câte 3 TWh pe an fiecare, în timp ce contractul cu Buzmann Industries, care prevede vânzarea a 0,6 TWh/an, se întinde până în 2014.

Oficialii Energy Holding, Alro şi Buzmann au dezvăluit cantităţile din contracte, nu însă şi preţul, susţinând că acesta este indexat anual, în funcţie de costurile Hidroelectrica.

Pe lângă aceştia, mai mulţi furnizori mai mici se numără printre clienţii Hidroelectrica.

Luxten şi Electromagnetica sunt singurii care au făcut publică anexa pentru acest an din contractul cu Hidroelectrica. Luxten plăteşte între 108 şi 115 lei pe MWh, iar Electromagnetica, 125 de lei pe MWh.

Preţurile sunt mai mici decât cele practicate pe bursa de energie administrată de OPCOM, unde ultma tranzacţie, în care Nuclearelectrica a vândut energie, s-a realizat la un preţ de 168 de lei pe MWh. Însă şi pe platforma OPCOM preţurile sunt în scădere, de la peste 200 de lei pe MWh, cât erau la finele anului trecut.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite