Hidroelectrica, în faţa grevei generale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sindicaliştii din sectorul hidro vor apela la toate mijloacele legale pentru a împiedica restructurarea producţiei de energie.Angajaţii producătorului de electricitate acuză Ministerul Economiei că nu a revizuit strategia energetică, aşa cum prevede programul de guvernare.

Conducerea Federaţiei Hidrosind, care reprezintă interesele a peste 8.000 de angajaţi ai Hidroelectrica şi ai filialelor de mentenanţă Hidroserv, va începe în această săptămână strângerea de semnături pentru declanşarea unor ample acţiuni de protest.

Acţiunea este îndreptată împotriva intenţiei Guvernului de a desfiinţa Hidroelectrica şi de a comasa hidrocentralele cu termocentralele, minele, producătorul naţional de gaze şi reactoarele nucleare, în două noi companii.

În contextul declanşării unei greve generale, doar o treime din instalaţiile hidro vor mai funcţiona, ceea ce ar putea crea probleme serioase sistemului energetic, în condiţiile în care Hidroelectrica asigură circa 30% din producţia de energie şi mai mult de 90% din serviciile de sistem.

Preţul energiei va creşte

Sindicaliştii acuză Ministerul Economiei de lipsa unei strategii în baza căreia să rezulte avantajele şi necesitatea divizării Hidroelectrica. „Hidroelectrica şi Nuclearelectrica sunt producători de energie strategici, pe marginea cărora trebuie conturată strategia. Apoi trebuie să numărăm bob cu bob, echilibrat, resursele din afara acestor societăţi, să evaluăm costurile şi posibilităţile de dezvoltare, iar Parlamentul trebuie să fie cel care aprobă această strategie“, susţine liderul sindical.

Potrivit acestuia, restructurarea promovată de minister va duce la „înghiţirea“ de către termocentrale şi mine, care au nevoie de investiţii foarte mari, a profiturilor hidrocentralelor, astfel că sistemul hidroenergetic se va afla, în curând, în blocaj financiar. Fenomenul va trage în jos întregul sector, iar preţul pentru consumatorul final va creşte, pentru acoperirea acestor pierderi.

Ideea enunţată de sindicalişti este similară cu cea a oficialilor Băncii Mondiale, care declarau, în urmă cu două luni, pentru „Adevărul“, că utilizarea profitului Hidroelectrica de către termocentrale, nefiind suficient, va duce la colapsul întregului sistem energetic. Chiar şi Ministerul Economiei arată faptul că un mare dezavantaj al proiectului său este reconsiderarea actualelor împrumuturi bancare din sectorul energetic.

Noul sector energetic, în viziunea lui Videanu

Ministerul Economiei vrea să înfiinţeze două noi companii energetice, prin divizarea celor existente. Astfel, din prima companie vor face parte complexurile Turceni, Rovinari şi Craiova, reactoarele 1 şi 2 de la Cernavodă, hidrocentralele Vâlcea şi Slatina, Societatea Naţională a Lignitului şi o parte din Electrica. În a doua companie vor intra Romgaz, cealaltă parte din Electrica, termocentralele Deva, Paroşeni şi Elcen, CNH, hidrocentralele Porţile de Fier, Sebeş, Buzău, Târgu Jiu, Caransebeş, Haţeg, Argeş, Cluj, Bistriţa şi Sibiu

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite