Hidroelectrica scapă de divizare?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hidroelectrica scapă de divizare?
Hidroelectrica scapă de divizare?

Dezbaterile publice pe marginea proiectului de reorganizare a producătorilor de energie continuă cel puţin încă două săptămâni, deşi termenul-limită fusese 15 iulie.Sindicatele susţin că proiectul iniţial s-ar putea modifica, iar Hidroelectrica ar putea fi păstrată în forma actuală.

Ministerul Economiei va elabora un proiect de Ordonanţă de Urgenţă prin care să legifereze restructurarea sectorului energetic abia după 15 august, a declarat, pentru „Adevărul“, secretarul de stat Tudor Şerban.

Termenul punctează o întârziere de o lună faţă de intenţiile iniţiale, potrivit cărora, la mijlocul lunii iulie, proiectul ar fi trebuit trimis spre aprobare Comisiei Europene, după discuţii cu jucătorii privaţi de pe piaţă şi cu partenerii sociali.

Sindicatele spun însă că nu au fost convocate, până în prezent, la întâlniri pe această temă cu oficialii Ministerului Economiei. „Problema este când vor fi ei gata să înceapă discuţiile“, ne-a declarat Bogdan Hossu, liderul Cartel Alfa.

Potrivit acestuia, sindicatele au fost informate de minister că nu mai este valabil proiectul postat pe site-ul instituţiei în vederea consultării, întrucât o nouă variantă urmează să fie elaborată.

Contactat de „Adevărul“, ministrul de resort, Adriean Videanu, a negat această informaţie. La rândul său, secretarul de stat Tudor Şerban susţine că discuţiile continuă pe marginea aceluiaşi proiect, potrivit căruia actualii producători de energie vor fi divizaţi şi incluşi în două noi companii, care vor conţine atât hidrocentrale, cât şi termocentrale şi mine de cărbune.

Varianta alternativă

Totuşi, în piaţă se vehiculează şi posibilitatea reîmpărţirii sectorului în jurul societăţilor Hidroelectrica şi Nuclearelectrica, însă Şerban a arătat că „aceasta este o variantă care nu este luată în calcul acum“.

Surse din minister spun însă că PSD nu mai susţine proiectul lui Videanu şi merge pe varianta păstrării Hidroelectrica în forma actuală, mai ales că, în urmă cu o lună, la conducerea producătorului celei mai ieftine energii a fost numit fostul preşedinte al PSD Braşov.

Împotriva divizării Hidroelectrica a pledat şi Banca Mondială, care a arătat că o astfel de măsură ar însemna colapsul întregului sector energetic, întrucât profitul hidrocentralelor va fi înghiţit de necesarul uriaş de investiţii al termocentralelor şi minelor.

Noul sector energetic,în viziunea lui Videanu

Ministerul Economiei vrea să înfiinţeze două noi companii energetice, prin divizarea celor existente. Astfel, din prima companie vor face parte complexurile Turceni, Rovinari şi Craiova, reactoarele 1 şi 2 de la Cernavodă, hidrocentralele Vâlcea şi Slatina, Societatea Naţională a Lignitului şi o parte din Electrica.

În a doua companie vor intra Romgaz, cealaltă parte din Electrica, termocentralele Deva, Paroşeni şi Elcen, CNH, hidrocentralele Porţile de Fier, Sebeş, Buzău, Târgu Jiu, Caransebeş, Haţeg, Argeş, Cluj, Bistriţa şi Sibiu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite