Sindicatele Hidroelectrica se pregătesc de grevă
0
Sindicaliştii din cadrul Hidroelectrica se pregătesc de declanşarea grevei şi vor depune plângeri la Comisia Europeană împotriva intenţiei Ministerului Economiei de a diviza societatea şi de a include hidrocentralele în două noi companii, alături de termocentrale şi mine de cărbune.
"În săptămâna care urmează, o delegaţie a Hidrosind se va deplasa la Bruxelles pentru a depune o serie de petiţii la Comisia Europeană (preşedinţia Comisiei, comisarii pentru energie şi concurenţă). Vom denunţa amestecul politic brutal în administrarea şi coordonarea activităţii Hidroelectrica şi a celorlate societăţi din sectorul energetic prin înfiintarea pe cale administrativă a unor structuri de tip oligopol care va conduce la încălcarea programului de politică energetică europeană comună, lipsa transparenţei costurilor de producţie, eliminarea concurenţei din sectorul energetic, precum şi la subvenţia mascată a unor unităţi de producţie cu mari probleme financiare", se arată într-un comunicat al Hidrosind.
Totodată, preşedintele Hidrosind, Decebal Sulea, a declarat că sindicaliştii se pregătesc de grevă, precizând că a obţinut acordul scris al majorităţii salariaţilor Hidroelectrica pentru îndeplinirea formalităţilor legale necesare declanşării acţiunii de protest.
"Luni, 12 octombrie 2009, vom depune pe masa Consiliului de Administraţie al Hidroelectrica aceste semnături şi vom cere oficial să stabilească partea de hidrocentrale (o treime) care va rămâne în funcţiune pe durata grevei. În acelaşi timp, vom sesiza Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale pentru medierea conflictului", a declarat preşedintele Hidrosind.
Hidroelectrica este cel mai mare producător de energie electrică şi servicii tehnologice de sistem din România. Compania este deţinută de statul român, prin Ministerul Economiei, şi are peste 5.000 de angajaţi.
Hidroelectrica a acoperit anul trecut 26% din producţia de energie electrică a ţării. Compania administrează 326 de centrale hidroelectrice şi staţii de pompare, ce însumează o putere instalată de peste 6.300 MW.
Ministerul Economiei vrea să divizeze Hidroelectrica în două noi companii, unde hidrocentralele să fie cuplate cu termocentrale, mine de cărbune, precum şi cu reactoarele nucleare de la Cernavodă.
Potrivit proiectului, din prima companie vor face parte complexurile Turceni, Rovinari şi Craiova, Nuclearelectrica, hidrocentralele Sibiu, Vâlcea şi Slatina şi Societatea Naţională a Lignitului.
În a doua companie vor intra termocentralele Deva, Paroşeni şi Elcen, CNH, hidrocentralele Porţile de Fier, Sebeş, Buzău, Târgu Jiu, Caransebeş, Haţeg, Argeş, Cluj şi Bistriţa.
În prezent, autorităţile sunt în faza elaborării unui proiect de Ordonanţă de Urgenţă, care să reglementeze noua structură a sectorului energetic, act normativ care are nevoie de avizul autorităţilor de concurenţă de la Bruxelles pentru a putea fi aplicat.
Potrivit ministerului, cele două companii ar putea fi funcţionale la mijlocul anului viitor.
Sindicaliştii Hidroelectrica au anunţat încă din vară că vor apela la toate mijloacele legale pentru a se opune acestui proiect, mergând până la declanşarea grevei generale, caz în care doar o treime din hidrocentrale vor mai funcţiona.