Hezbollah - "Partidul lui Allah"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"Partidul lui Allah", cum se traduce numele grupării Hezbollah (scrisă şi Hizbollah), este o mişcare şiită fundamentalistă creată în 1982, în Liban. Are ca scop crearea unui stat islamic

"Partidul lui Allah", cum se traduce numele grupării Hezbollah (scrisă şi Hizbollah), este o mişcare şiită fundamentalistă creată în 1982, în Liban.
Are ca scop crearea unui stat islamic după modelul iranian şi eliminarea oricărei prezenţe neislamiste în Orientul Mijlociu. Bugetul său anual a fost evaluat la 100 milioane de dolari, furnizaţi în mare parte de Iran. Efectivele sale în Liban sunt apreciate la 40.000 de oameni. Până în 1987 a fost condusă de şeicul Mohammed Fadlallah, înlocuit de şeicul Subhi al-Tufayli, căruia i-a urmat şeicul Abbas Al-Mussani, fost şef militar al grupării, asasinat la 16 februarie 1992 de tirurile unor elicoptere israeliene. şeicul Hassan Nassaralah, un orator strălucit şi un abil lider militar, este azi conducătorul mişcării. Ea mai acţionează şi sub numele de Jihadul Islamic, iar braţul său înarmat oficial este Rezistenţa Islamică, el acţionând în sudul libanez. La un moment dat, SUA considerau Hezbollah drept mişcare de eliberare naţională, dar, după atentatele de la 11 septembrie, au trecut-o pe lista grupărilor teroriste. La 23 octombrie 1983, două atentate sinucigaşe comise la Beirut, soldate cu decesul a 248 de soldaţi americani şi 58 francezi, au fost atribuite Hezbollah. În zonele ce le controlează, mişcarea a dezvoltat un amplu program social şi economic. Azi are 14 deputaţi în parlamentul libanez, un ministru în guvern (cel al energiei). Oficios ar deţine şi alte două (externe şi muncă). În sudul libanez dispune de baterii de artilerie şi rampe pentru rachete Katiuşa.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite