Hepatita curge pe la robinet

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Sănătăţii spune că populaţia nu ar trebui să se ferească să bea apă de la robinet, dar, în acelaşi timp, prezintă statistici zguduitoare privind îmbolnăvirile provocate de

Ministerul Sănătăţii spune că populaţia nu ar trebui să se ferească să bea apă de la robinet, dar, în acelaşi timp, prezintă statistici zguduitoare privind îmbolnăvirile provocate de consumul de apă din reţeaua centralizată. În 2004, au făcut boală diareică acută peste 30.000 de români, hepatita acută a afectat alţi aproape 4.000 de români, în timp ce dizenteria a lovit 635 de oameni. În 2003 s-au înregistrat nu mai puţin de 22 de cazuri provocate de bacilul Salmonella typhi. Toate aceste îmbolnăviri au fost provocate de apa de la robinet.
Pe lângă aceste afecţiuni acute, substanţele chimice precum amoniacul sau nitraţii afectează pe termen lung starea de sănătate. Rodica Costinea, şeful Direcţiei de Sănătate Publică din Ministerul Sănătăţii, susţine, însă, că apa de la robinet este monitorizată în permanenţă, iar numărul îmbolnăvirilor a scăzut constant de-a lungul anilor. Pentru asigurarea unei ape potabile de calitate atât în oraşe, cât şi mediul rural, ar fi nevoie de 4,5 miliarde de euro. Un proiect în valoare de 2 milioane de euro a fost lansat, ieri, de către Ministerul Sănătăţii, pentru adaptarea şi implementarea legislaţiei europene în domeniul apei şi riscurilor pentru sănătate. La sfârşitul proiectului va exista un laborator central şi mai multe laboratoare regionale, care vor monitoriza în permanenţă calitatea apei. În cazul în care se constată că apa nu este bună de băut, autorităţile pot lua decizia de a închide staţiile de tratare a apei.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite