Hayssam vrea să îl tragă după el pe Dinu Patriciu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

pentru efectuarea chimio-terapiei. În timp ce procesele sirianul stagnează, se înteţesc speculaţiile legate de afacerile dubioase în care ar fi fost implicat. Mai mult, Hayssam trimite, de după

pentru efectuarea chimio-terapiei. În timp ce procesele sirianul stagnează, se înteţesc speculaţiile legate de afacerile dubioase în care ar fi fost implicat. Mai mult, Hayssam trimite, de după gratii, scrisori în care acuză faptul că Dinu Patriciu l-ar fi însoţit în Sudan în vederea perfectării unor tranzacţii, în care bunăvoinţa sudanezilor ar fi fost cumpărată prin livrarea unor cantităţi de armament.

Câmpuri petrolifere în schimbul avioanelor "second-hand"
Parchetul General face verificări cu privire la o posibilă afacere pusă la cale de Omar Hayssam pentru o tranzacţie de armament în valoare de aproximativ 70 milioane de dolari. Conform Antenei 1, care susţine că a intrat în posesia arhivei electronice a sirianului, acesta ar fi intenţionat să vândă armament la mâna a doua, conform unui document din octombrie 2001. Concret, ar fi fost vorba de avioane de vânătoare, sisteme de artilerie şi rachete sol-aer. În 2001, Hayssam ar fi fost în Sudan cu omul de afaceri Dinu Patriciu pentru a pune la punct concesionarea unor câmpuri petrolifere, după cum susţine sirianul într-o declaraţie dată anchetatorilor şi pusă la dispoziţia mass-mediei. Acuzaţiile au fost infirmate de preşedintele Rompetrol.

Misteriosul vapor cu arme
Despre tranzacţia cu arme care ar fi fost realizată de Hayssam, se afirmă că aceasta ar fi avut drept destinatari Sudanul şi Turcia, mai precis grupare teroristă kurdă PKK. Conform unor surse judiciare, de acest transport ştia de mai mult timp. La acea vreme, la dispoziţia presei au fost puse informaţii care indicau că sirianul ar fi achiziţionat o navă cu suma de 100.000 de euro şi care apoi ar fi fost asigurată la o valoare de cinci ori mai mare. În acte, operaţiunea indica un export de piese de schimb pentru tractoare importate din Rusia, cu destinaţia Sudan, şi azotat de amoniu de la combinatul Nitramonia către Turcia. Vaporul ar fi eşuat în 2002, undeva în apropierea coastelor Turciei. Informaţiile furnizate anul trecut indicau că în afacere ar fi fost implicat "un om de afaceri din PNL", fără însă a se dezvălui identitatea acestuia. Între timp, au apărut informaţiile despre posibila legătură de afaceri între Dinu Patriciu şi Omar Hayssam.

Harnagea: "Poveste cusută cu aţă albă"
Fostul şef al SIE, Cătălin Harnagea, ne-a declarat că nu cunoaşte detalii despre o asemenea tranzacţie în care să fie implicat omul de afaceri sirian, în prezent arestat pentru răpirea celor trei jurnalişti în Irak, dar şi pentru alte infracţiuni economice. "Am auzit după 2001 de Omar, dar este posibil ca el să fie supravegheat de către serviciile interne", a mai spus Harnagea. Fostul şef al SIE ne-a precizat că legăturile pe care Omar Hayssam şi le atribuie cu Dinu Patriciu în afacerile Rompetrol din Sudan sunt "aberante". "Povestea este cusută cu aţa albă. Este posibil să fie vorba de o notă informativă, dar aceasta nu reprezintă o probă în instanţă, iar o astfel de informaţie poate fi reală sau nu şi trebuie verificată de anchetatori", a afirmat Harnagea.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite