Hayssam, suspectat de finantarea unor grupari teroriste

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie au solicitat ieri judecatorilor Tribunalului Bucuresti emiterea unui mandat de arestare preventiva pe numele controversatului Omar Hayssam,

Procurorii Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie au solicitat ieri judecatorilor Tribunalului Bucuresti emiterea unui mandat de arestare preventiva pe numele controversatului Omar Hayssam, afaceristul-politician al carui nume este legat de rapirea ziaristilor romani in Irak. Infractiunile pentru care cetateanul romano-sirian a fost retinut, in dosarul 275/P/2003, sunt asociere in vederea comiterii de infractiuni si inselaciune cu consecinte deosebit de grave, prejudiciul fiind estimat la aproximativ 1,8 milioane de dolari. "Invinuitul Omar Hayssam, alaturi de alti cetateni romani si straini, este cercetat si in cauza 276/P/2004 pentru infractiunile de inselaciune cu consecinte deosebit de grave, evaziune fiscala, spalare de bani si constituire a unui grup criminal organizat", se arata in comunicatul Parchetului ICCJ. Acest al doilea dosar de ancheta priveste activitatea economico-financiara a grupului de firme "Manhattan" apartinand lui Omar Hayssam, cercetarile fiind demarate din 4 noiembrie anul trecut. Dupa luni de zile de monitorizare a "activitatilor infractionale comise de gruparea coordonata de Omar Hayssam, au rezultat indicii care au evidentiat legaturi cu persoanele suspectate a fi implicate in rapirea celor trei cetateni romani in Irak". Sens in care procurorii au inregistrat un alt dosar penal. Pentru cercetarile in acest dosar, procurorii colaboreaza cu Grupul Operativ, "dar din cauza complexitatii si problematicii operationale, in acest moment nu pot fi furnizate date suplimentare". Omar Hayssam a fost ridicat de politisti marti, in jurul orelor 19,00, sediile firmelor lui si alte locatii din Bucuresti si Craiova fiind totodata perchezitionate. In noaptea de marti spre miercuri, pe numele lui a fost emisa o ordonanta de retinere pentru 24 de ore. In prezenta avocatului sau, Hayssam a fost audiat de procurori din cadrul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, audiere intrerupta insa pentru a-l duce la spital, unde a fost supus unui control general, iar apoi a fost depus in arestul Directiei de Cercetari Penale. Surse judiciare ne-au declarat ca retinerea lui Omar Hayssam face parte dintr-o actiune mai ampla de anihilare a gruparilor de crima organizata care actioneaza pe teritoriul Romaniei, retele formate din cetateni arabi si romani care s-au indeletnicit cu spalarea banilor. Sute de miliarde de lei au fost scoase din Romania, nefiind exclusa posibilitatea ca acesti bani sa fi fost folositi pentru finantarea unor celule teroriste. Sursele citate arata ca in acest caz ar putea fi cercetati si fosti demnitari care ar fi facilitat dezvoltarea acestor retele.
Judecatorii au inceput dezbaterile in cazul lui Omar Hayssam
Instanta Tribunalului Bucuresti a inceput, miercuri dupa-amiaza, dezbaterile privind solicitarea procurorilor de emitere a unui mandat de arestare preventiva pe numele lui Omar Hayssam, care este acuzat de asociere in vederea comiterii de infractiuni si inselaciune. Hayssam a fost adus la sediul Tribunalului Bucuresti la ora 13 si a asteptat mai bine de cinci ore, intr-o autospeciala, inconjurat de reprezentanti ai fortelor de interventie, sa fie chemat de judecatori. Hayssam a cerut judecatorilor sa nu fie fotografiat sau filmat si sa nu aiba nici un contact cu mass media.
PSD se leapada de sirian
Omul de afaceri Omar Hayssam a fost exclus, miercuri seara, din PSD, ca urmare a deciziei Conferintei municipale a PSD Bucuresti.

Mohamed Omar ar fi recunoscut, la Bagdad, ca a planuit rapirea ziaristilor
Reprezentantii Ministerului irakian de Interne au confirmat arestarea fratelui lui Omar Hayssam, acuzat ca a fost implicat in rapirea ziaristilor de la Prima TV si Romania Libera. Conform aceleiasi surse, Mohamed Omar ar fi recunoscut ca a planificat rapirea jurnalistilor. De asemenea, fratele celui de-al patrulea disparut, Mohamed Munaf, a fost la randul sau interogat de irakieni, care incercau sa obtina date despre locul unde sunt tinuti romanii. Toti cei implicati in anchetarea acestui caz au refuzat sa dea orice fel de alte informatii, sustinand ca operatiunile speciale sunt in curs de desfasurare.

Sirianul a primit un premiu, la o manifestare patronata de Basescu
Omul de afaceri Omar Hayssam a primit un trofeu pentru managementul companiei Bucovina Enterprises, in urma cu o luna, la Cotroceni, in cadrul unei manifestari patronate de presedintele Traian Basescu si presedintia Uniunii Europene. Presedintia sustine ca nu a fost implicata in premierea lui Hayssam, a declarat purtatorul de cuvant al sefului statului, Adriana Saftoiu. Omul de afaceri Omar Hayssam a primit trofeul in data de 7 martie, in cadrul Seminarului European "Perspective si responsabilitati ale mediului de afaceri romanesc inaintea aderarii Romaniei la Uniunea Europeana", conform site-ului Platformei Central Europene pentru o Competitie Loiala si Transparenta (CEFTAC). Adriana Saftoiu a precizat ca CEFTAC a solicitat Presedintiei sa patroneze aceasta manifestare, iar Administratia prezidentiala a acceptat, avand in vedere ca seminarul era organizat sub inaltul patronaj al Presedintiei UE. Presedintia nu a fost implicata in selectarea firmelor premiate, nici nu a primit lista acestora, iar presedintele Traian Basescu nu a participat la manifestare, a mai spus Saftoiu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite