Hayssam, scăpat fără urmă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Omul de afaceri Omar Hayssam a fost dat în urmărire generală, iar mâine va fi dat şi în urmărire internaţională în cazul în care nu va fi găsit. Chestorul principal Bujor Florescu, şeful

Omul de afaceri Omar Hayssam a fost dat în urmărire generală, iar mâine va fi dat şi în urmărire internaţională în cazul în care nu va fi găsit. Chestorul principal Bujor Florescu, şeful Direcţiei de Investigaţii Criminale din IGPR, a declarat, ieri, că Poliţia nu l-a mai monitorizat pe Hayssam, după ce a fost eliberat din penitenciar, întrucât nu avea această obligaţie. Acelaşi răspuns l-a avut şi SRI, care şi-a luat "ochii" de pe sirian odată cu începerea urmăririi penale pe numele lui. Autorităţile îl caută însă şi pe medicul arab cu care Hayssam a plecat din Capitală. Ieri, unele zvonuri dădeau ca sigură localizarea lui Hayssam, însă autorităţile competente au refuzat să facă vreo declaraţie în acest sens.
Procurorii, conform legii, nu mai aveau obligaţia de a-l monitoriza pe Hayssam, din momentul în care l-au trimis în judecată. Cererea de eliberare a lui Hayssam, pe motive medicale, a venit de la anchetatorii din dosarul răpirii în care sirianul este acuzat de acte de terorism. Ei şi-au motivat decizia prin faptul că la dosar ar fi fost depusă o adeverinţă medicală în care se certifică faptul că Hayssam era în metastază. Decizia finală a eliberării lui Hayssam a aparţinut instanţei Curţii de Apel Bucureşti, care, surprinzător, a înlocuit măsura arestării preventive cu interdicţia de a părăsi ţara şi nu localitatea de domiciliu cum prevede practica judiciară în dosare privind infracţiuni deosebit de grave.

Sirianul putea fi tratat şi în detenţie
Decizia instanţei a venit însă după Raportul INML, care a susţinut că forma de cancer generalizat de care suferă sirianul nu poate fi tratată în sistemul penitenciar. Medicul reprezentant al Administraţiei Penitenciarelor în comisia INML, George Enculesei, a fost singurul care a susţinut că "pacientul poate fi tratat în cadrul reţelei sanitare a ANP".De altfel, aparatura achiziţionată de Ministerul Justiţiei pentru dotarea spitalelor din sistemul penitenciar nu numai că a costat milioane de euro, dar este şi de cea mai înaltă performanţă, tocmai pentru a nu mai permite întreruperea executărilor pedepselor deţinuţilor bolnavi. Hayssam a fost operat de cancer la colon la Spitalul Penitenciarului Rahova, unde există toate condiţiile necesare unei astfel de intervenţii chirurgicale. Reamintim că, imediat după arestarea lui Hayssam, preşedintele Traian Băsescu a lansat un avertisment foarte dur la adresa medicilor, spunând că dacă îi vor crea sirianului condiţii să scape din faţa legii vor fi consideraţi complici.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite